Από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης επισκέφθηκε το Λίβανο συνοδεύομενος από την σύζυγό του θεολόγο-βυζαντινολόγο Μαρία Νάνου.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το πρωί ο κ. Καλαϊτζίδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του Όρους Λιβάνου κ. Γεώργιο Χόντρ (Khodr) στην έδρα της Μητροπόλεώς του, στην μικρή πόλη Brumana, στα περίχωρα της Βηρυτού. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε στον Σεβασμιώτατο Γεώργιο τα σεβάσματα και τους θερμούς χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον ενημέρωσε επίσης για τις πρόσφατες δράσεις και τα προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, για τις τελευταίες αγγλόφωνες εκδόσεις της Ακαδημίας και μάλιστα αυτές της σειράς «Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology» που εκδίδεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθώς και για τον τόμο για τον διάλογο των Ορθοδόξων και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών που εκδόθηκε με επιμέλεια της κ. Christine Chaillot. Του επέδωσε δε εν είδει χαιρετισμού την ομαδική φωτογραφία της πρόσφατης διεθνούς συνδιάσκεψης με θέμα «Ορθοδοξία και διαθρησκειακός διάλογος στην εποχή της εκκοσμίκευσης», που διοργανώθηκε στο Βόλο (15-17 Σεπτεμβρίου 2017) από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Exeter και την οποία υπογράφουν με ευχές και ευχαριστίες για το έργο του όλοι οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη. Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών συζήτησε με τον Σεβ. Γεώργιο και τους συνεργάτες του τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης έκδοσης στο πλαίσιο της σειράς «Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology» του ΠΣΕ ενός τόμου με κείμενα του διακεκριμένου ιεράρχη για τον αντιοχειανό χριστιανισμό και τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή, τη θεολογική ερμηνεία του Ισλάμ και τον ισλαμο-χριστιανικό διάλογο.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Δρ. Καλαϊτζίδης είχε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα Fadi Nasr, τον πρώην Γεν. Γραμματέα Tony Khouri και εκπροσώπους της δραστήριας Κίνησης Ορθόδοξης Νεολαίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας (Mouvement de jeunesse orthodoxe-MJO) και συζήτησε μαζί τους θέματα που άπτονται των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία και θεολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εξετάστηκαν και δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Κίνηση Ορθόδοξης Νεολαίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την διακαινήσιμο εβδομάδα του 2012, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γεωργίου Χόντρ, ο Δρ. Καλαϊτζίδης έδωσε διάλεξη στα γραφεία της MJO στη Βηρυτό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε αραβική μετάφραση στο περιοδικό της ίδιας Κίνησης «Al-Nûr».
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβίου ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ, κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου είχε σημαντικές επαφές και συναντήσεις με: τον Αντιπρύτανη Προγραμματισμού και Παιδαγωγικών Θεμάτων Καθηγητή Georges Nahas, παλαιό μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νέων «Σύνδεσμος»· τον Δρα Elias El-Halabi, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Αραβικών Σπουδών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου· την Καθηγήτρια Ιστορίας και Διευθύντρια του Κέντρου Αντιοχειανών Σπουδών Souad Slim· τον Κοσμήτορα του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας π. Πορφύριο Georgi (ο οποίος και φρόντισε τα της μεταβάσεως και επισκέψεως/ξεναγήσεως του Δρ. Καλαϊτζίδη και της συζύγου του στο Μπαλαμάντ). Με τους παραπάνω ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατά την οικουμένη Ορθοδοξία, αλλά και τα ελπιδοφόρα σημάδια αναγέννησης της ορθόδοξης θεολογίας, ενώ εξετάστηκε και η δυνάτοτητα της από κοινού διοργάνωσης συνεδρίων στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας. Η επίσκεψη στο Μπαλαμάντ ολοκληρώθηκε με το προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλαμάντ, στο Εργαστήριο συντηρήσεως χειρογράφων που φιλοξενείται στους χώρους της Μονής, στην Ορθόδοξη ενορία του χωριού Καφτούν και τέλος στο Μοναστήρι της Παναγίας Καφτούν όπου και η βυζαντινή αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Βάπτισης του Χριστού, καθώς και οι πρόσφατα ανακαλυφθείσες τοιχογραφίες στην εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Στις επισκέψεις αυτές τον Δρα Καλαϊτζίδη και τη σύζυγό του συνόδευσε ο π. Bassam Nassif, Επικ. Καθηγητής Ποιμαντικής Θεολογίας στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βηρυτό ο Διευθυντής της Ακαδημίας του Βόλου πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Saint-Joseph Antoine Courban, Αρχισυντάκτη του γνωστού γαλλόφωνου περιοδικού «Travaux et Jours» που εκδίδει το ίδιο Πανεπιστήμιο και το οποίο στο προσεχές τεύχος του πρόκειται να φιλοξενήσει σε γαλλική μετάφραση άρθρο του Π. Καλαϊτζίδη με θέμα «Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα».
Η επίσκεψη στο Λίβανο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου με εκκλησιασμό στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Ashrafieh της Βηρυτού, όπου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο ελληνομαθής κληρικός π. Ιουστίνος Dib. Συγκινητική και εντυπωσιακή ήταν η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή του εκκλησιάσματος στα τελούμενα και ψαλλόμενα στη θεία λειτουργία και τη θεία Ευχαριστία, συμμετοχή που μαρτυρεί για τους καρπούς και τα οφέλη από τη λειτουργική ανανέωση που έλαβε επιτυχώς χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στα όρια του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ο Δρ. Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τον π. Ιουστίνο και τον ιεροδιάκονο Μάξιμο/Gaby El Murr για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Βηρυτό.