Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Μετά τις σχετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και το Βόλο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η τρίτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040, με τίτλο «Η εκκοσμίκευση του κράτους και της κοινωνίας και η μαρτυρία της Εκκλησίας». Στη στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος (Θεολόγος, Κληρικός Ι. Μητροπόλεως Πρεβέζης), ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας που ξεκίνησε με την ανάθεση και αναγνώριση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εκ μέρους του δυνάστη ενός ρόλου εθναρχικού και υπευθύνου για ολόκληρο το γένος των χριστιανών. Σημείωσε επίσης, ότι ο πρώτος μετά την άλωση Πατριάρχης απέφυγε την ταύτιση με ένα ορισμένο πολιτισμικό μοντέλο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διατήρηση της πίστης και την ηθική και πνευματική καθοδήγηση του Γένους. Αν σήμερα υπάρχουμε ως έθνος και ως λαός, συνέχισε ο π. Θεοδόσιος, το χρωστάμε σ’ εκείνους του μαχητές και εκφραστές της χριστιανικής πίστης. Τέλος αφού αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που θεμελιώνεται στα πρόσωπα και όχι στις ιδέες του έθνους, τους αίματος ή της φυλής, τόνισε την αγάπη για το παρόν, το σήμερα του Θεού, ως χριστιανική υποχρέωση, αφού οι χριστιανοί οφείλουν να διακρίνουν πώς το Άγιο Πνεύμα δρα και σήμερα στο κόσμο. Το μέλλον, επομένως, που θα οικοδομήσουν πρέπει να βασίζεται στην αγάπη και όχι στο φόβο και να συμπεριλαμβάνει εν Χριστώ όλες τις ετερότητες.

Στη συνέχεια, ο Άρης Στυλιανού (Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), μίλησε για την έννοια της εκκοσμίκευσης του κράτους και της κοινωνίας που πρέπει να εξεταστεί σε αρμονικό συνδυασμό με τη μαρτυρία της Εκκλησίας και την Ορθόδοξη παράδοση. Όπως σημείωσε, με αυστηρή πάντοτε προσήλωση στο ισχύον Σύνταγμα της χώρας, οφείλουμε να καθορίσουμε εκ νέου τους διακριτούς ρόλους μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, κατοχυρώνοντας στην πράξη την ορθή λειτουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, ουδετερόθρησκου κράτους. Κι όλα αυτά έχοντας κατά νου τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και πολιτικά, με πίστη στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά και με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθως, η Grace Davie (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Exeter, Μεγάλη Βρετανία) τόνισε πως η διαδικασία της εκκοσμίκευσης πραγματώνεται με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες κοινωνίες. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ελληνική κοινωνία, πολύ ισχυρότερη από την αντίστοιχη επιρροή της Αγγλικανικής. Η Αγγλικανική Εκκλησία δεν είναι παρά μια από τις πολλές ομολογιακές εκφράσεις του Χριστιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις η Ελληνική Ορθόδοξη και η Αγγλικανική Εκκλησία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Οφείλουν και οι δυο να αντισταθούν στον πειρασμό του λαϊκισμού και της τάσης να επικαλεστούν την ομολογιακή τους ιδιαιτερότητα με σκοπό όχι την συμπερίληψη του «άλλου» αλλά τον αποκλεισμό του. Οι Εκκλησίες, επομένως, δρώντας περισσότερο ως κοινωνικά δίκτυα παρά ως κρατικές οντότητες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μειονότητες ως πηγή εμπλουτισμού και όχι ως κίνδυνο.

Τέλος, ο Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών) αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εκκοσμίκευσης που πλανάται ως φάντασμα πάνω από τις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ειδικά για την ελληνική περίπτωση, η Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογράμμισε, οφείλει το ταχύτερο να απαλλαγεί από τα βαρίδια που της κληροδότησαν η εξιδανίκευση της βυζαντινής «συμφωνίας» και ο εθναρχικός της ρόλος κατά την Τουρκοκρατία, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του πλουραλισμού, της νεωτερικότητας/μετανεωτερικότητας με απαντήσεις που προέρχονται από το παρελθόν. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στην Εκκλησία. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές, όπως τόνισε, δεν μπορούν να προέλθουν χωρίς τον διάλογο της Εκκλησίας με την κοινωνία, ούτε μπορούν να υποστηριχτούν αν η πολιτεία, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία των πολιτών, ενδιαφέρονται απλώς να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με την Εκκλησία προτάσσοντας απλώς το αίτημα του πάση θυσία χωρισμού, χωρίς να υπολογίζουν σε τίνος τα χέρια θα αφήσουν τη θεσμική Εκκλησία και ποιους πολιτικούς προσανατολισμούς θα έχει τον πειρασμό να υιοθετήσει η τελευταία χωρίς το θεσμικό φρένο της δημοκρατικής πολιτείας. Τέλος, πρόταξε για την Εκκλησία την προτεραιότητα της υιοθέτησης ενός οικουμενικού εκκλησιαστικού λόγου απαλλαγμένου από τις συνεχείς αναφορές στο έθνος και το κράτος και την εγκατάλειψη κάθε ιδέας νοσταλγικής επιστροφής στη βυζαντινή θεοκρατία ως προϋπόθεση για την είσοδό στη συγκαιρινή εποχή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Η Ορθοδοξία και οι “άλλοι” στην Ελλάδα του 2040».

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του οργανισμού Agape Hellas.

 

Tα βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ (ελληνικά)

 

 

και εδώ (αγγλικά).

 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία στρογγυλή τράπεζα του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ., στην Αλεξανδρούπολη.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές Συνέδριο ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 16-19 Ιουνίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» Μελισσάτικα, Βόλος Από την εποχή της διαμάχης μεταξύ Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2