3η e-διάλεξη του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι»
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 η τρίτη από τις διαδικτυακές διαλέξεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής ήταν ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, πρώην Καθηγητής στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, που ανέπτυξε το θέμα «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας στην δημόσια σφαίρα υπό την σκιά της πανδημίας». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom και την παρακολούθησαν πολλοί ακροατές σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων. Την εκδήλωση συντόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγγελική Ζιάκα, Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
«Ο κόσμος μετά την πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά» τόνισε ο π. Εμμανουήλ. «Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει σ’ αυτή την πανδημία, που απροσδόκητα έφερε στο προσκήνιο το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης, την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προστατέψει έγκαιρα και αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών και τα υποβόσκοντα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας, της φτώχιας, της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης αλληλεγγύης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Παρά την ανακάλυψη εμβολίων, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να δημιουργούν ένα περίπλοκο πλέγμα αλληλεξαρτώμενων κοινωνικών προβλημάτων. Είναι βέβαιο πως αυτοί που θα πληρώσουν με το αίμα τους το τίμημα της πανδημίας θα είναι τα φτωχά κράτη, οι μικροεπιχειρηματίες, οι φτωχοί και γενικά οι ευάλωτες κοινωνικές τάξεις. Τα προβλήματα που ενσκήπτουν είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν από μεμονωμένα κράτη, θρησκείες και πολιτισμικές κοινότητες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (2016) αναγνώρισε την ανάγκη να ενθαρρύνει τον διάλογο και την συνεργασία όλων αυτών που εργάζονται για την ειρήνη και «ανοίγουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη, την αδελφότητα, την αληθινή ελευθερία και την αμοιβαία αγάπη μεταξύ όλων των παιδιών του ουράνιου Πατέρα και όλων των λαών που απαρτίζουν τη μία ανθρώπινη οικογένεια». Ο διάλογος στην κοινωνία των πολιτών συμβάλει στην ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συμφιλίωσης και ειρήνης μεταξύ όλων των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε μια πλουραλιστική κοινωνία. Όμως, κατέχει η Εκκλησία την τέχνη του διαλόγου; Σέβεται τον άλλον στην ετερότητα του; Η Εκκλησία χρειάζεται να κατανοήσει, όσο είναι δυνατόν, την δυναμική της σύγχρονης πλουραλιστικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Ο διάλογος με τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες θα πρόσφερε στην εκκλησία την αναγκαία ανάλυση για την καλύτερη κατανόηση της κοινωνικής δυναμικής. [...] Η Ορθοδοξία μιλάει περισσότερο για την αγάπη του Θεού και λιγότερο για την δικαιοσύνη Του. Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να εκφράζει μόνο την φιλανθρωπία του Θεού αλλά να είναι και ο φορέας της δικαιοσύνης Του. Πράξεις ελεημοσύνης, όσο και αν ανακουφίζουν τις άμεσες ανάγκες των πονεμένων ανθρώπων, δεν εξαλείφουν τα αίτια της κοινωνικής αδικίας και διαιωνίζουν ασύμμετρες σχέσεις εξάρτησης. Αυτό που μάθαμε από τις θεολογίες της απελευθέρωσης, είναι πως η διάγνωση των καταπιεστικών και αδίκων κοινωνικών δομών και παραδόσεων και η ενεργή ταύτιση της θεολογίας με τα θύματα της ιστορίας θα πρέπει να κατευθύνουν τον θεολογικό προβληματισμό. Η σύνδεση της φιλανθρωπίας με την δικαιοσύνη του Θεού καθορίζει αποφασιστικά την πολιτική μαρτυρία της Εκκλησίας στο δημόσιο χώρο.»
Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες που παρευρέθηκαν (διαδικτυακά) στην ομιλία του π. Εμμανουήλ Κλάψη ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος (Γεωργακόπουλος), ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (Γιαννίρης), ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Χρήστος Καρακόλης, Εμμανουήλ Περσελής, Πέτρος Βασιλειάδης, Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Τρύφων Τσομπάνης, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Βασιλική Σταθοκώστα και Χαράλαμπος Βέντης, ο Επισκέπτης Καθηγητής του Ορθόδοξου Ινστιτούτου του Cambridge και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, η Εκτελεστική Γραμματέας για τον θεολογικό διάλογο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Κατερίνα Πεκρίδου, μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός», κ.ά.
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Κλάψης ήταν καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (1985-2020) και κατείχε την έδρα Θεολογίας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Τα κύρια ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εκκλησιολογία, τον οικουμενικό διάλογο, την δημόσια παρουσία και τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον πλουραλιστικό κόσμο κ.ά. Ο π. Εμμανουήλ διετέλεσε Κοσμήτορας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και υπηρέτησε ως μέλος της Ομάδας του ΠΣΕ για την αντιμετώπιση της βίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, του βιβλίου «Η Ορθοδοξία σε Διάλογο» και επίσης επιμελητής των συλλογικών τόμων «Η Ορθοδοξία σ’ ένα πλουραλιστικό κόσμο» και «Βία και πνευματικότητα», που περιέχουν άρθρα από διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε στην Βοστώνη και δημοσιεύτηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Δείτε τη ομιλία στο κανάλι της Ακαδημίας στο Youtube
Για να δείτε το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων της σειράς πατήστε εδώ.