Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

2η e-διάλεξη του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι»
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η δεύτερη από τις διαδικτυακές διαλέξεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος), που ανέπτυξε το θέμα «Από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν στον Άγιο Πορφύριο με θέμα τη Χαρά». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 ακροατές σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Ο π. Χαράλαμπος στην ομιλία του τόνισε ότι η χριστιανική ζωή δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κατήφεια και την μιζέρια ή με την άρνηση της ζωής και των δώρων της δημιουργίας του Θεού. Μια πνευματικότητα που ακυρώνει και δεν μεταμορφώνει την ζωή και την κτίση δεν μπορεί να είναι χριστιανική. Μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες που δέχθηκε η Χριστιανική εκκλησία ήταν ότι απώλεσε από την ζωή της κοινότητας την χαρά του Πνεύματος, αντικαθιστώντας την με μια νεφελώδη εξαϋλωμένη μεταφυσική εμπειρία.

Όμως η πνευματικότητα του Σμέμαν και του Αγίου Πορφυρίου, δεν είναι ούτε άυλη ούτε ασώματη, αλλά σαρκωμένη. Είναι η παρουσία Εκείνου που είναι ήδη εδώ ως ερχόμενος από το μέλλον. Είναι μια πνευματικότητα που ντύνει στα γιορτινά την ασημαντότητα του καθημερινού. Που μεταμορφώνει το επαναλήψιμο σε μοναδικό και κάνει το εφήμερο να ιριδίζει στα χρώματα της αιώνιας Βασιλείας του Θεού. Έτσι, όταν στην Ορθόδοξη εκκλησία μιλάμε για παράδοση δεν μιλάμε για πράξεις που επαναλαμβάνονται στο χρόνο ή για συνήθειες και αντιλήψεις του παρελθόντος, αλλά για την ενεργούσα παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή των μελών της εκκλησίας.

Αυτήν την κοινή παρουσία του Πνεύματος συναντάει κανείς διαβάζοντας τα κείμενα του π. Αλέξανδρου Σμέμαν και τους λόγους του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη. Η μαρτυρία των δυο αυτών εκκλησιαστικών ανδρών τονίζει με απόλυτο τρόπο, ότι η Χαρά ως καρπός του Αγίου Πνεύματος αποτελεί το κριτήριο της υγιούς χριστιανικής πνευματικότητας, που βιώνεται παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής. Όπου απουσιάζει η χαρά απουσιάζει κι ο Θεός.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και μετέπειτα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει στη νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην ενορία της Αγίας Ειρήνης Πύργου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο με παρεμβάσεις θεολογικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα με το μπλογκ http://plibyos.blogspot.com/. Έχει συγγράψει τα βιβλία Ο Κινέζος ο Θεός κι η μοναξιά, Όλα είναι δρόμος, Κάθε τέλος μια αρχή, Η ενοχή της Χαράς, Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό, Ζωή δίχως συνταγές, Εμπιστοσύνη: η ελευθερία από την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα, «Ό,τι λάμπει δεν είναι Χριστός…», ενώ συμμετείχε με κείμενα του στους συλλογικούς τόμους Τα λόγια σου σαν μέλι, Ο πειρασμός του λαϊκισμού και οι περιπέτειες του λόγου, Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα, Ναρκισσισμός και Αυτοθεματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Να ονειρεύομαι να ζω. Βιβλία, κείμενα και ομιλίες του έχουν μεταφραστεί στη ρουμανική, τη βουλγαρική, τη ρωσική και τη γεωργιανή γλώσσα.

Για να δείτε το βίντεο της διάλεξης πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων της σειράς πατήστε εδώ.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

2o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 2ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία» «Γυναίκες και Ψαλτική Τέχνη», Βόλος 18 – 20 Οκτωβρίου 2024

2o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 2ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία» «Γυναίκες και Ψαλτική Τέχνη», Βόλος 18 – 20 Οκτωβρίου 2024

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1 ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1 ο Φεστιβάλ Χορών Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2