Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Διαδικτυακό Σεμινάριο

«Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESILIENCE στα Βαλκάνια»

26, Νοεμβρίου, 2020

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου, 2020 το διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Resilience στα Βαλκάνια» το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου επιχειρήθηκε μια εισαγωγή στους στόχους και τη σημασία του Resilience για τις θρησκευτικές σπουδές σήμερα, μια σύντομη παρουσίαση του ρόλου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου σε αυτό. Επίσης, έγινε μια αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των θεολογικών και θρησκευτικών σπουδών στην Ελλάδα και σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες σήμερα αλλά και συζήτηση του ρόλου της υποδομής του Resilience στην προαγωγή αλλά και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε εργαλεία και έγκυρη ενημέρωση για το θρησκευτικό φαινόμενο από την πλευρά νέων ερευνητών, εκπαιδευτικών των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης, εκπροσώπων των μεγάλων θρησκευτικών παραδόσεων και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι: Karla Boersma (Θεολογικό Πανεπιστήμιο του Apeldoorn, Ολλανδία, επικεφαλής του WP5), «Εισαγωγή στο RESILIENCE», Παρασκευή Αράπογλου (Εξωτερικός συνεργάτης, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μέλος της ομάδας WP5), «Ο ρόλος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο RESILIENCE», Σοφολογιότατος Χασμά Οσμάν (μουφτής Διδυμοτείχου), «Η εμπειρία μου από την Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ και η συμβολή της στη μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα της Θράκης», Αγγελική Ζιάκα, (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ) «Οι θρησκευτικές σπουδές στο ΑΠΘ και η σημασία του RESILIENCE», Michał Choptiany (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, μέλος της ομάδας WP5, Πολωνία), «Οι θρησκευτικές σπουδές στην Πολωνία και ο ρόλος του RESILIENCE», Ξανθή Αλμπανάκη (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. Θεολόγων Περ/κη Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Μακεδονίας Θράκης), «Οικοδομώντας ένα πνεύμα συνεργασίας και το Resilience στον χώρο της θρησκευτικής εκπαίδευσης», Άννα Λυσικάκου (Συνεργάτης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών), «Το RESILIENCE έχει σημασία: Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών το αρχείο των μικροφίλμ και διαφανειών στην ψηφιακή εποχή: παρελθόν ή μέλλον;», π. Αθηναγόρας Λουκατάρης (ΜΚΟ ‘Φάρος του Κόσμου’), «Η συμβολή του ‘Φάρου του Κόσμου’ στην συνύπαρξη των θρησκευτικών παραδόσεων», Ivan Christov (Πανεπιστήμιο Σόφιας, άγιος Κλήμης Οχρίδας, μέλος WP5, Βουλγαρία), «Το RESILIENCE στη Βουλγαρία», Ahmed Colic (Universitet U Sarajevu, μέλος WP5), «Οι θρησκευτικές σπουδές και ο ρόλος του RESILIENCE στη Βοσνία-Ερζεγοβινη», Aida Veliaj, (Albanian University UFO, μέλος της ομάδας WP5, Αλβανία), «Οι θρησκευτικές σπουδές και η συμβολή του RESILIENCE στην Αλβανία».

Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης σημαντικός αριθμός υποψηφίων διδακτόρων θεολογίας και θρησκευτικών σπουδών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, εκπρόσωποι των μεγάλων θρησκευτικών παραδόσεων στην Ελλάδα, νέοι ερευνητές από Ελλάδα και το εξωτερικό, κ.ά.

Το πρόγραμμα RESILIENCE (τα αρχικά γράμματα σημαίνουν: Υποδομή Θρησκευτικών Σπουδών: Εργαλεία, Ειδίκευση, Συνεργασία και Κέντρα) απευθύνεται καταρχάς στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά ταυτόχρονα θα επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό, επιδρώντας και στο ευρύτερο κοινό. Το πρόγραμμα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για μια καινοτόμο προσέγγιση των θρησκευτικών σπουδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην πρόκληση της θρησκευτικής ποικιλομορφίας.

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος RESILIENCE είναι

 • Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII (Ιταλία)
 • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (Γερμανία)
 • École Pratique des Hautes Études (Γαλλία)
 • Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο)
 • Leibniz-Institut für Europäische Geschichte (Γερμανία)
 • Uniwersytet Warszawski (Πολωνία)
 • Institut für Angewandte Informatik (Γερμανία)
 • Theological University of Apeldoorn (Ολλανδία)
 • Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (Βουλγαρία)
 • Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα)
 • Universitet U Sarajevu (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
 • Albanian University UFO (Αλβανία)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: www.resilience-ri.eu

Παρακολουθείστε το εισαγωγικό βίντεο για το πρόγραμμα RESILIENCE με ελληνικούς υπότιτλους

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Μελισσιάτικα, Βόλος-Ελλάδα, Τ.Θ. 1308, Τ.Κ. 38001

Τηλ.: 24210-93553

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Nικόλαος Ασπρούλης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρασκευή Αράπογλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Δ΄ Διεθνές Ιεροψαλτικό και Μου...

Φεβρουάριος
Κυριακή
7
Από τον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της...

Προαναγγελίες

4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας

4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας

Tο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τίτλο Κατά Περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2