Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν φέτος στις μετακινήσεις μας με σκοπό την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού μας κάνουν να αναζητήσουμε υποκατάστατα των μεγαλοβδομαδιάτικων ακολουθιών· ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις. Οι ζωντανές μεταδόσεις μέσω διαδικτύου έχουν γίνει της μόδας. Σίγουρα καμιά καταγραφή ή μετάδοση δεν ισοδυναμεί με την πραγματική επιτέλεση των ακολουθιών, όμως η τρέχουσα συγκυρία δίνει μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σ’ αυτό που βιώσαμε στις ακολουθίες των περασμένων χρόνων.

Από τις ηχογραφήσεις ακολουθιών της πασχαλινής περιόδου που έχουν εμφανιστεί στη δισκογραφία, ο Κωστής Δρυγιανάκης διάλεξε να μνημονεύσει τις παρακάτω:   

 

1. Το άλμπουμ «Τα Πάθη τα σεπτά» με ηχογραφήσεις στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, έκδοση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Λονδίνου με επιμέλεια του Γρηγόρη Στάθη το 1981. Πρωτοψάλτης είναι ο Βασίλειος Νικολαΐδης με λαμπαδάριο τον Βασίλειο Εμμανουηλίδη.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/kyrieerxomenosprostopa8os1981a

 

 

2. Τους τρεις δίσκους «Easter on Mount Athos» από τη μονή Ξενοφώντος, με επιμέλεια των Rudolf M. Brandl και Diether Reinsch, του 1979, που επανεκδόθηκαν σε διπλό δίσκο ακτίνας το 1996.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/xenofontos1978a

 

 

3. Τον δίσκο «Βυζαντινή Πάτμος», με τον εσπερινό της Αποδόσεως του Πάσχα στη Μονή Πάτμου, επιμέλεια του Μανώλη Καρπάθιου, το 1995.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/patmos

 

 

Από ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής της βυζαντινής παράδοσης, που όμως έχουν ηχογραφηθεί σε στούντιο και όχι σε πραγματικές ακολουθίες:

4. Τον δίσκο «Βυζαντινοί ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδος και Αναστάσεως» του Νικόλαου Κακουλίδη, το 1964.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/1964kakoulidis

 

 

5. Τον δίσκο «Βυζαντινοί Ύμνοι Επιταφίου και Πάσχα» του Σίμωνα Καρά με τη Χορωδία του Συλλόγου Διάδοσης της Εθνικής Μουσικής, το 1976.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/evloghtariakaras1976

 

 

6. Τον δίσκο «Μουσική της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 1924 – 1930», που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του Πέτρου Μανέα, του Εμμανουήλ Βαμβουδάκη, του Σεραφείμ Γεροθεοδώρου, του Κώστα Θωμαΐδη και άλλων, όπως και πολυφωνικές, έκδοση με επιμέλεια του Πέτρου Ταμπούρη το 1996. Πολλές από τις περιλαμβανόμενες ηχογραφήσεις αφορούν την πασχαλινή περίοδο.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/anastasewshmeramaneas1930a

 

 

7. Τον δίσκο «Και ανυμνήσωμεν: Εκκλησιαστικοί Ύμνοι ηχογραφημένοι από την Μέλπω Μερλιέ το 1930», με τον Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο Παπαμιχαήλ, τον Σίμωνα Καρά και δυο εμπειρικούς ψάλτες από τα Μέγαρα, έκδοση με επιμέλεια του Μάρκου Φ. Δραγούμη, του Κωστή Δρυγιανάκη και του Θανάση Μωραΐτη το 2000. Περίπου οι μισές από τις περιλαμβανόμενες ηχογραφήσεις αφορούν την πασχαλινή περίοδο.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/egkwmiaeirhnaios

 

 

8. Το άλμπουμ «Βυζαντινή Μουσική υπό του πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιακώβου Ναυπλιώτου», με ηχογραφήσεις των ετών 1914, 1916 και 1926, έκδοση με επιμέλεια του Αντώνη Αλιγυζάκη το 2008. Πάρα πολλές από τις περιλαμβανόμενες ηχογραφήσεις αφορούν την πασχαλινή περίοδο.

https://soundcloud.com/zhuzhuko/pornhproshl8esoinafpliotis

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2