Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν φέτος στις μετακινήσεις μας με σκοπό την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού μας κάνουν να αναζητήσουμε υποκατάστατα των μεγαλοβδομαδιάτικων ακολουθιών· ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις. Οι ζωντανές μεταδόσεις μέσω διαδικτύου έχουν γίνει της μόδας. Σίγουρα καμιά καταγραφή ή μετάδοση δεν ισοδυναμεί με την πραγματική επιτέλεση των ακολουθιών, όμως η τρέχουσα συγκυρία δίνει μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σ’ αυτό που βιώσαμε στις ακολουθίες των περασμένων χρόνων.

Ένα απάνθισμα ηχογραφήσεων από την λατρευτική ζωή αυτής της περιόδου είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το 2014. Η έκδοση έχει τίτλο «Ύμνοι του Πάθους και της Ανάστασης από ναούς της ανατολικής Θεσσαλίας», και περιλαμβάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις του Κωστή Δρυγιανάκη από το 1991 ως το 2002. Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο δίσκους ακτίνας (CD), επιμελημένο από τον Κωστή Δρυγιανάκη και τον Κωνσταντίνο Χ. Καραγκούνη.

Οι ηχογραφήσεις αυτές εστιάζουν σε μια γενικώς αγνοημένη πλευρά της ψαλτικής (αλλά και της θρησκευτικής) επιτέλεσης, έχοντας πραγματοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά σε περιφερειακούς ναούς. Επιχειρούν έτσι, όπως δηλωνόταν στο σχετικό δελτίο τύπου που συνόδευε την έκδοση «να φέρουν στην σφαίρα του ορατού τους λιγότερο γνωστούς ιεροψάλτες [...] πραγματοποιώντας ένα πρώτο βήμα τόσο προς την βαθύτερη γνώση της γενικώς παραγνωρισμένης λαϊκής βάσης της ψαλτικής, η οποία, αν και συχνά μνημονεύεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της βυζαντινής παράδοσης, ελάχιστα έχει μελετηθεί στις λεπτομέρειες της, όσο και προς την ουσιαστικότερη κατανόηση της αισθητικής της λατρευτικής πράξης, η οποία ομοίως έχει αγνοηθεί εν πολλοίς τους τελευταίους δυο αιώνες στην προσπάθεια ένταξης της εκκλησιαστικής μουσικής σε ένα νεωτερικό πλαίσιο.»

 

Δείγματα των ηχογραφήσεων αυτών υπάρχουν στους παρακάτω συνδέσμους

 

Βουλευτήριον, Σωτήρ

https://soundcloud.com/ekdotikidimitriados/vouleuthrionswthr 

 

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί

https://soundcloud.com/ekdotikidimitriados/oteoiendo3oima8htai

 

Ω, πώς η παράνομος συναγωγή

https://soundcloud.com/ekdotikidimitriados/wpwshparanomossynagwgh

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2