Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

« Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την Τέχνη και την Τοπική Ιστορία»

 

Στις 4 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:00 – 12:00 π.μ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου - Ερευνητικό Κέντρο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποίησαν εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του Πιλοτικού Προγράμματος με θέμα «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την Τέχνη και την Τοπική Ιστορία» που υλοποιήθηκε αποκλειστικά για τα σχολεία της Μαγνησίας κατά το σχολικό έτος 2018-19.

Το παραπάνω Πρόγραμμα επιδίωξε να συνδέσει τη σύγχρονη πραγματικότητα των μαθητών και τωνμαθητριώνμε την ιστορία και τον πολιτισμό του Εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης καθώς καινα παρουσιάσει ιστορικές πτυχές και γεγονότα που συνδέονται με τον αντισημιτισμό και εν τέλει με το Ολοκαύτωμα.

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να καταπιαστούν με τους βασικούς άξονες του θέματος μέσα από τις σύγχρονες βιωματικέςδιδακτικές τεχνικές. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων, των καταγεγραμμένων βιωματικών εμπειριών ανθρώπων που έζησαν τα αποτρόπαιαγεγονότακαι όσων εξιστορήσεων μεταφέρουν οι απόγονοί τους, σε συνδυασμό με δράσεις όπως η επίσκεψη των σαράντα μαθητών και μαθητριών της Α’ & Β’ Λυκείου και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα στη Συναγωγή του Βόλου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, τη Συναγωγή Αθηνών και την προσκυνηματική επίσκεψη δέκα εξ αυτών στα στρατόπεδα Άουσβιτς -Μπιρκενάου.

Με τη γόνιμη και δημιουργική αλληλεπίδραση που προέκυψε από την ανταλλαγή απόψεων για τις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας, η συμμετοχή στο Πρόγραμμα συνέβαλε ώστε να αντιληφθούνως ένα βαθμό την αξία του πλουραλισμού και τη σημασία της διαφορετικότητας, ως εμπειρία αναγνώρισης του εαυτού τους, και να κατανοήσουν ότι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές.

Η εκφραστική ποικιλομορφία και ο συναισθηματικός πλούτος των εργασιών τουςαποτυπώθηκε στο λεύκωμα και αποδεικνύει ότι η διδασκαλία και η μάθηση όταν υποστηρίζονται από το όραμα και την έμπνευση, αποδίδουν.

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρευρέθησαν και χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ) Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο αναπληρωτής του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεώργιος Πολύζος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο Διευθυντής της ΑGAPE Hellas Εμμανουήλ Τουφεξής. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης συνδέθηκε με την παρουσίαση όλης της δράσης και τη διάχυση των καλών διδακτικών πρακτικών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου τετρακόσιοι πενήντα μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού και εξήντα εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ενεργά συμμετείχαν οι σαράντα μαθητές των πέντε σχολείων και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους Αγγελική Γκούρου – 8ο ΓΕΛ Βόλου, Γιάννα Ζαρκάδα – ΓΕΛ Καναλίων, Αλεξία Καπραβέλου – ΓΕΛ Σκοπέλου, Βασιλική Μελισσουργού – 3ο ΓΕΛ Βόλου, Αλεξάνδρα Μούρτζη – ΓΕΛ Αγριάς, Δημήτρης Παπανικολάου – ΓΕΛ Καναλίων που έλαβαν μέρος τόσο στην υλοποίηση και την ολοκλήρωση του Προγράμματος όσο και στις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύνταξη του λευκώματος καθώς και για το στήσιμο της εκδήλωσης υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της υπεύθυνης υλοποίησης του Προγράμματος Τάνιας Αβέλλα, η οποία αναλυτικά παρουσίασε τη φιλοσοφία του Προγράμματος, του οποίου η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Λίγο πριν τη λήξη βραβεύτηκαν οι χορηγοί Βίκτωρ Πολίτης, Θεοδώρα Αντωνίου, εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε., Ασφαλιστική εταιρεία Inerasco Α.Ε.Γ.Α., Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Βίκτωρ και Άννα Βιτάλ, Γενική Κλινική «Ελπίς» του Στρατή Μπουκή και της Φιλίτσας Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι Χαράλαμπος Τσιμάς και Ραχήλ-Σιρλέτ Παπαδριάνου- Βαρούχ. Με τη συνδρομή των χορηγών υποστηρίχθηκε η μετακίνηση και η διαμονή των τριών καθηγητών και των δέκα μαθητών στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου αλλά και η μετακίνηση τριανταπένε μαθητών και πέντε εκπαιδευτικών στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στην Αθήνα. Επίσης, βραβεύτηκε ο Εμμανουήλ Τουφεξής – ΑGAPE Hellas, χορηγός της εκτύπωσης του λευκώματος.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος, Διευθυντής του Ρ/Σ «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ» και Ευαγγελία Μαρνελοπούλου, εκπαιδευτικός της ΔΔΕ Μαγνησίας, ενώ την τεχνική και ηλεκτρονική υποστήριξη της κάλυψε ο Δημήτρης Σαμαράς, εκπαιδευτικός – Πληροφορικής της ΔΔΕ Μαγνησίας. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, τον Πέπο Σάλεμ στο φλάουτο και τον Κωνσταντίνο Κολέτσιο στην κιθάρα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εθελοντών προερχόμενων από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου που πρόσφεραν κατά το διάλειμμα εκ μέρους της κοινότητας μικρό γεύμα στους μαθητές, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μοίρασαν στους παρευρισκόμενους το λεύκωμα. Το συντονισμό είχαν η Έφη Αμπουάφ και η Εύη Κουβλή με εκπροσώπους του Δ.Σ της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης επεφύλαξε στο ακροατήριο μεγάλη έκπληξη γιατί μετά την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Προγράμματος κρατώντας στα χέρια τους ένα φύλλο χαρτί με το όνομα ενός από τα παιδιά της τοπικής Κοινότητας που χάθηκε αδίκως στο Ολοκαύτωμα, αναφώνησαν «για να μη χαθεί ο άνθρωπος…», «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».


Για να δείτε το Χαιρετισμό του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελή Καλαϊτζίδη πατήστε εδώ.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Διεθνές Συνέδριο : Άγιος Συμεώ...

Μαϊος
Πέμπτη
26
Διεθνές Συνέδριο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος:...
17:30 h

Τι είναι η χριστιανική πολιτικ...

Ιούνιος
Τετάρτη
1
Σεβασμιώτατος Rowan Williams, πρώην Αρχιεπίσκοπος...
19:00 h

Ο θρησκευτικά “άλλος” στην ορθ...

Ιούνιος
Δευτέρα
27
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 Στρογγυλή τράπεζα: «Ο θρησκευτικά...
19:00 h

Προαναγγελίες

 Διεθνές Συνέδριο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Διεθνές Συνέδριο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Διεθνές Συνέδριο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη θεολογία του φωτός και της χάριτος 26-29 Μαΐου 2022 Συνεδριακό Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2