Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Με τη συμμετοχή της Διευθύντριας του Τομέα Έρευνας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

 

Από την Τετάρτη 4 έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη διεθνές επιστημονικό συμπόσιο προς τιμήν του Ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γεωργίου Βελένη, στο αμφιθέατρο της Αρχαίας Αγοράς, τόπο με τον οποίο ο τιμώμενος καθηγητής συνδέθηκε άρρηκτα, καθώς υπήρξε επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος για τη σύνταξη μελέτης αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Την εξαιρετική επιτυχία του συμποσίου κατέδειξε η συμμετοχή 130 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσίασαν πρωτότυπες ανακοινώσεις σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας και αρχαιολογίας, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, μικροτεχνίας και επιγραφικής. Με το πέρας του συμποσίου οργανώθηκε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον δάσκαλο Γιώργο Βελένη, όπου σε ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης, επιδόθηκε στον τιμώμενο καθηγητή πολυτελής τόμος με 34 σημαντικές μελέτες ομάδας «μαθητών» του ως « μικρό δώρο στον άνθρωπο που τους δίδαξε την αγάπη στην ιστορία και στην αρχαιολογία ». Ο εύστοχος τίτλος «ΚΤΙΤΩΡ» του τόμου, δηλώνει τον άοκνο δάσκαλο που με αγάπη, υπομονή και αφοσίωση «οικοδόμησε» μια γενιά νέων ερευνητών που φέρουν τη δική του σφραγίδα.

Όπως επισημαίνεται στο προλογικό σημείωμα του αφιερωματικού τόμου, το σύνολο των άρθρων « αν και δεν εκπροσωπεί το σύνολο των “μαθητών”, αντιπροσωπεύει επαρκώς την πολυμέρεια του Γιώργου Βελένη όσον αφορά στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα », που υπήρξαν πολλά και σε διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως « αρχιτεκτονική εκκλησιαστική και κοσμική, οχυρωματική, πολεοδομία, επιγραφική, παλαιογραφία, ιστορία, θεολογία, ζωγραφική, αρχαιολογία ».

Να σημειωθεί ότι οι μελέτες του τιμώμενου καθηγητή χαρακτηρίζονται από πρωτότυπη σκέψη, τόλμη, μεθοδικότητα, πρωτοπόρα συμπεράσματα, όλα παρακαταθήκη πολύτιμη για την προώθηση της επιστήμης της ιστορίας και αρχαιολογίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Στο συμπόσιο συμμετείχε και η Διευθύντρια του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μαρία Νάνου, θεολόγος-ιστορικός βυζαντινής τέχνης, με την ανακοίνωση « Η μονή Σουρβιάς στο Πήλιο: ιστορία-τέχνη και η μαρτυρία των επιγραφών ». Η μονή Αγίας Τριάδος «Σουρβιάς», υπήρξε το πλέον σημαντικό μοναστικό καθίδρυμα της περιοχής του Πηλίου στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα και η μελέτη των επιγραφικών στοιχείων που διασώθηκαν in situ είναι καθοριστική, καθώς συμβάλλει στην έρευνα όχι μόνον της οικοδομικής ιστορίας του μνημείου, αλλά και της ταυτότητας των κτητόρων και των ζωγράφων που ανέλαβαν τον τοιχογραφικό του διάκοσμο, προδιαγράφοντας τις τάσεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής που θα αναπτυχθούν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

 

Για να δείτε την περίληψη της ανακοίνωσης, πατήστε εδώ

Πατήστε αντίστοιχα για να δείτε το Πρόγραμμα και τις Περιλήψεις του Συμποσίου.

Για να δείτε το Εξώφυλλο του τιμητικού τόμου, πατήστε εδώ.

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρόγραμμα Συνεδρίου Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 18.00-18.30 Εγγραφές Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών 18.30 - 18.45 Έναρξη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2