Διαδικτυακή διάλεξη
«ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΛΘΩΜΕΝ»:
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία», που θα είναι μια στρογγυλή τράπεζα με τίτλο "«Εν ειρήνη προέλθωμεν»: Η αποστολή της Εκκλησίας για καταλλαγή". Συμμετέχουν ως ομιλητές ο καθηγητής Constantin Sigov και ο Δρ. Georges el-Hage. Είναι η δεύτερη εκδήλωση της σειράς, η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των Γαλλόφωνων Ενοριών (Vicariate Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d'Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο), σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά είτε μέσω του Zoom (στη διεύθυνση https://us02web.zoom.us/j/88550815627, με δωρεάν εγγραφή στη διεύθυνση https://vicariatorthodoxe.fr/inscription-catechese/) είτε μέσω του καναλιού YouTube του Βικαριάτου, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/c/lalettreduvicariat. Η εκδήλωση, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο και τελικά αναβλήθηκε, θα γίνει στα γαλλικά.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία εκ φύσεως καθιστά ζήτημα ύψιστης σημασίας τον πόλεμο και την αποστολή της Εκκλησίας. Ο πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε με συστηματικά ψεύδη, με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, έχει μια πνευματική διάσταση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία όλων εκείνων που εργάζονται για να πουν την αλήθεια, με στόχο να υπάρξει ένας χώρος όπου η αλήθεια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να γίνονται σεβαστές. Είναι καθήκον κάθε πιστού να πει ξεκάθαρα ότι η εργαλειοποίηση του Χριστιανισμού που πραγματοποιήθηκε από τον Πούτιν είναι μια αίρεση, μια ριζική διαστρέβλωση και μια προσέγγιση εντελώς κυνική. Είναι καθήκον των χριστιανών στην Ευρώπη να μιλήσουν εναντίον αυτής της χειραγώγησης της πνευματικότητας και της διαστρέβλωσης του ευαγγελικού λόγου, να υπενθυμίσουν τις Δέκα Εντολές –την απαγόρευση του φόνου, της κλοπής και του ψέματος– και τους Ψαλμούς υπέρ της δικαιοσύνης.
Ο Κονσταντίν Σιγκώφ είναι καθηγητής φιλοσοφίας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο «Ακαδημία Μογίλα» του Κιέβου και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aix-Marseille. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, μέλος της συντακτικής ομάδας του European Vocabulary of Philosophies και βραβευμένος από το πρόγραμμα PAUSE στο Πανεπιστήμιο Paris 8 το 2023-2024. Ίδρυσε στο Κίεβο τον εκδοτικό οίκο «Ντουχ ι λίτερα» [Πνεύμα και γράμματα], ο οποίος δημοσιεύει μεταφράσεις γαλλικών έργων φιλοσοφίας και ανθρωπιστικών επιστημών στα ουκρανικά. Σημαντική πνευματική προσωπικότητα στην αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία στη Γαλλία και διεθνώς σχετικά με το θέμα, μεταξύ των οποίων το 2023 «The Courage of Ukraine» [Το θάρρος της Ουκρανίας] (Éditions du Cerf) και «Philosopher sous les bombes: Avec l’Ukraine en résistance» [Φιλοσοφώντας κάτω από τις βόμβες: Η αντίσταση στην Ουκρανία] (PUF).
Ο Δρ. Ζωρζ ελ-Χατζ γεννήθηκε στη Βηρυτό και εργάστηκε στα χρηματοοικονομικά και τις τράπεζες πριν στραφεί στη θεολογία και την ιστορία. Σπούδασε θεολογία στο Ινστιτούτο του αγίου Σεργίου, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στη Σχολή Loyola (Ιησουιτικό ινστιτούτο), καθώς και ιστορία στη Σορβόννη-Παρίσι. Διδάσκει Πατερική, Ορθόδοξη ιεραποστολή και ιστορία του Οικουμενικού Κινήματος στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Σήμερα είναι Πρόεδρος του «Συνδέσμου», της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθόδοξων Νεολαιών.