Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Λάβαμε και προωθούμε το απολογιστικό δελτίο τύπου του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου "ΚΑΙΡΟΣ"

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024, στον χώρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, στον Βόλο, με κεντρικό θέμα: «Το κείμενο "Υπέρ της του κόσμου ζωής"»: Θεολογικές, κοινωνικές και διδακτικές προτάσεις σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Οι εργασίες της Συνάντησης επικεντρώθηκαν, μέσω της κεντρικής ομιλίας, των θεματικών τραπεζών λόγου, των εργαστηρίων διδακτικής και του διαλόγου που αναπτύχθηκε, στο περιεχόμενο και την προοπτική του κειμένου του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Υπέρ της του κόσμου ζωής» (https://www.goarch.org/el/social-ethos), στο οποίο επιχειρείται μία σύγχρονη θεολογική προσέγγιση, από τη σκοπιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κρίσιμων επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων.

Στην επιτυχία της Συνάντησης συνέβαλαν η ποιότητα των εισηγήσεων, του διαλόγου και των εργασιών, η συμμετοχή θεολόγων από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης οι άρτιες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στην έναρξη της Συνάντησης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αφού διάβασε τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με θερμούς λόγους. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο Δημήτρης Μόσχος, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο Δημήτρης Χατζηγιάννης, Διευθυντής της Βιβλικής Εταιρίας, και ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος του ΚΑΙΡΟΥ.

Κεντρικός ομιλητής της Συνάντησης ήταν ο Βασίλειος Μακρίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης (Γερμανία), με θέμα «Αξιολογώντας πρόσφατες θεολογικές εξελίξεις: Το επίσημο κείμενο για το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ορθόδοξος κοσμοπολιτισμός».Ο ομιλητής, καταρχάς, ανέπτυξε τη θέση ότι στην κοινωνική διδασκαλία του Χριστιανισμού σημειώνεται εξέλιξη, η οποία χαρακτηρίζεται από αμφίρροπες τάσεις, που εκκινούν από την αποδοχή της «κοσμικότητας» και φθάνουν μέχρι την «απόδραση από τον κόσμο». Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο κείμενο «Υπέρ της του κόσμου ζωής»,αναδεικνύοντας πτυχές του λεγόμενου ορθόδοξου «κοσμοπολιτισμού».

Η πρώτη θεματική τράπεζα λόγου, είχε ως θέμα «"Υπέρ της του κόσμου ζωής": Απήχηση στην κοινωνία»,με ομιλητές τον Σταύρο Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., τον Δημήτρη Μόσχο, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και τον Χρυσόστομο Σταμούλη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Οι ομιλητές παρουσίασαν πτυχές από την ιστορική διαδρομή και το περιεχόμενο του κειμένου «Υπέρ της του κόσμου ζωής»,αναδεικνύοντας το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από τον συγχρωτισμό με τις εξουσιαστικές δομές του κόσμου και υπογραμμίζοντας το άνοιγμα διαλόγου που η Εκκλησία οφείλει να κάνει προς την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Στη δεύτερη θεματική τράπεζα λόγου, ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., η Ευρυδίκη Παπάζογλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων, και η Φωτεινή Οικονόμου, Θεολόγος Εκπαιδευτικός, παρουσίασαν προτάσεις αξιοποίησης στη διδακτική πράξη του κειμένου «Υπέρ της κόσμου ζωής».

Όπως κάθε χρόνο, μια ξεχωριστή εμπειρία της Συνάντησης ήταν τα Εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες δημιούργησαν, κατά ομάδες, σχέδια διδασκαλίας, στηριγμένοι σε αποσπάσματα από το κείμενο «Υπέρ της του κόσμου ζωής». Τα Εργαστήρια των Πανελλήνιων Συναντήσεων Θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ είναι πλέον θεσμός, καθότι έχουν προσφέρει σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αναστοχαστούν για το εκπαιδευτικό έργο τους και να εμπλουτίσουν τις διδακτικές πρακτικές τους.

Το πρόγραμμα της φετινής Συνάντησης περιλάμβανε, επιπλέον, περιήγηση στα χωριά του Πηλίου, με κύριο σταθμό τη Μακρυνίτσα, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων θεολόγων, πανεπιστημιακών δασκάλων και εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε, επίσης, η Τακτική Εκλογο-Απολογιστική Γενική Συνέλευση του ΚΑΙΡΟΥ. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παρουσίασε τον Απολογισμό Πεπραγμένων και τον Οικονομικό Απολογισμό της πρόσφατης θητείας του. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των μελών της Συνέλευσης, η οποία επικεντρώθηκε πρωτίστως στο επίκαιρο ζήτημα της εισαγωγής ενός ισότιμου εναλλακτικού μαθήματος για τους/τις μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών. Τα μέλη της Συνέλευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους και διάφορους προβληματισμούς σχετικά με την επιχειρούμενη αλλαγή και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για τη δράση του ΚΑΙΡΟΥ. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν σχετικά με την ιστορική διαδρομή του ζητήματος, τις νομικές, εκπαιδευτικές παιδαγωγικές και θεολογικές διαστάσεις του, τους κινδύνους που απορρέουν από την επιπόλαιες ή ιδεοληπτικές προσεγγίσεις του ζητήματος, καθώς επίσης τα πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την εισαγωγή του ισότιμου εναλλακτικού μαθήματος και μάλιστα της Ηθικής, καθώς λέγεται, ως προς τη λειτουργία του μαθήματος των Θρησκευτικών και του σχολείου γενικότερα. Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον Απολογισμό και προχώρησε σε αποφάσεις σχετικά την περαιτέρω δράση του ΚΑΙΡΟΥ για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος.

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2