Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Το τριήμερο 2 έως 4 Σεπτεμβρίου 2024 έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας διεθνές συνέδριο του ιδρύματος GlobEthics με θέμα «Ηθική ηγεσία για ένα εκ νέου οραματιζόμενο μέλλον» (Ethical Leadership for a Re-envisioned Future). Επρόκειτο για εκδήλωση στο πλαίσιο του Global Ethics Forum, μιας πλατφόρμας διαλόγου που προσφέρει το ίδρυμα GlobEthics, με τη συμμετοχή ενός ευρύτατου φάσματος θεσμών, διαμορφωτών πολιτικής, ειδημόνων, ακαδημαϊκών, καθώς και κυβερνητικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και θρησκευτικών φορέων με σκοπό την επικέντρωση στη λύση ηθικών ζητημάτων, αλλά και στη δικτύωση και συνεργασία των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο του Global Ethics Forum 2024 εορτάστηκε το εικοσαετές ιωβηλαίο του GlobEthics. Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρός του, καθηγητής Christoph Stückelberger, παρέδωσε τη σκυτάλη της προεδρίας στον καθηγητή Dietrich Werner, διακεκριμένο Ευαγγελικό θεολόγο, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται και με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε πλειάδα προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

Θεματικά το συνέδριο επικεντρώθηκε στον στοχασμό για το μέλλον του κόσμου και της ανθρωπότητας από την οπτική της ηθικής ηγεσίας, με έμφαση σε ζητήματα ειρήνης, βιωσιμότητας και ψηφιακής επανάστασης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον διαπολιτισμικό διάλογο και τη συμβολή της κοινωνίας για την αποφυγή πολώσεων και την αποτροπή συγκρούσεων, αλλά και στην επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανώτερη εκπαίδευση, όπως και τους σκοπούς, τον ρόλο και την ευθύνη της ηθικής ηγεσίας.

Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησαν ο Διευθυντής της, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης Γεώργιος Βλαντής. Αμφότεροι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις της Ακαδημίας, τις πρωτοβουλίες και τις εκδόσεις της, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα την οποία αυτή δίνει σε ζητήματα ηθικού στοχασμού.

Ο Γεώργιος Βλαντής έλαβε μέρος και σε μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Κοινωνικό κεφάλαιο για την ειρήνη: Πώς μπορούν ηθικοί και πνευματικοί ηγέτες να συμβάλλουν στη συμφιλίωση και τη διάσωση ζωών; Προοπτικές θρησκευτικής συμβολής» (Social capital for Peace: How can ethical and spiritual leaders contribute to reconciliation and lives’s saving? Religious engagement perspectives). Στη στρογγυλή αυτή τράπεζα, όπου συζήτησαν εκπρόσωποι διακεκριμένων χριστιανικών, ιουδαϊκών και ισλαμικών φορέων, ο Γεώργιος Βλαντής επεσήμανε ότι η κρίση που παρατηρείται στην Ορθοδοξία και η οποία γίνεται περισσότερο ορατή στο ουκρανικό ζήτημα, είναι και κρίση ηγεσίας. Παρά τις δραστηριότητες, τις νουθεσίες και το παράδειγμα φωτεινών μορφών, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ουκ ολίγοι Προκαθήμενοι επιλέγουν την οδό της σιωπής, της έμμεσης ή και άμεσης υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του ρωσικού αφηγήματος, με θλιβερό αποκορύφωμα την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προσφέρει ακόμη και ψευδοθεολογική θεμελίωση στον πόλεμο. Εκτενής αναφορά έγινε στη «Διακήρυξη κατά της διδασκαλίας περί “Ρωσικού Κόσμου” (Russkii Mir)», μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham (Νέα Υόρκη), η οποία γνώρισε παγκοσμίως τεράστια θετική ανταπόκριση, επισημαίνοντας την προφητική ευθύνη της πνευματικής ηγεσίας.

 

Για το Ίδρυμα GlobEthics μπορείτε να αντλήσετε περαιτέρω πληροφορίες εδώ: https://globethics.net

Για το Global Ethics Forum 2024 μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ: https://globethics.net/events/global-ethics-forum-2024

Τη Διακήρυξη για τον Ρωσικό κόσμο μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: https://www.polymerwsvolos.org/.../diakirikis_kata_tis.../ και εδώ: https://publicorthodoxy.org/el/2022/03/13/10845/

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2