Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Σύνδεσμοι για εξαποστάεως παρακολούθηση 

Παρασκευη 3 Νοεμβριου 2023: https://us06web.zoom.us/j/81933191931

Σαββατο, 4 Νοεμβριου 2023: https://us06web.zoom.us/j/82609146360

 

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη, που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκαν λόγω των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών που συνέβησαν στο Βόλο, θα πραγματοποιηθούν τελικά την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτισμική γεωγραφία στους Νεώτερους χρόνους: Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Εθνικισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία», με σκοπό να προβεί σε μια επιστημονική αποτίμηση του έργου και της σημαντικής συμβολής του τιμωμένου Καθηγητή, ενώ στην κατακλείδα του Συνεδρίου ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης θα αναγορευτεί Εταίρος και Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα του Βόλου.

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης αποτελεί αναμφίβολα μια εξέχουσα φυσιογνωμία των Νεοελληνικών Σπουδών. Ως πολιτικός επιστήμονας ασχολήθηκε εκτεταμένα με θέματα όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και οι εκπρόσωποι του, ο ρόλος της Εκκλησίας για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης από τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ανάδυση του εθνικισμού ως νεωτερικού φαινομένου, η διαμόρφωση των ιδεολογικών προϋποθέσεων για την διεκδίκηση της ελευθερίας κ.α. Καίρια υπήρξε η συμβολή του στην πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με την εισήγηση και καθιέρωση του όρου «πολιτισμική γεωγραφία», δηλαδή των διαφόρων εκδηλώσεων των αρχών του Διαφωτισμού μέσα στα εκάστοτε ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Η συνέπεια στο πρόταγμα της νεωτερικότητας, η αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου και ο σεβασμός προς τον θεσμό της Εκκλησίας καθώς και η νηφάλια προσέγγιση του στην πραγμάτευση της συνάντησης Ανατολής και Δύσης, μακριά από μανιχαϊστικά σχήματα και μέσα από την προοπτική δημιουργικών συνθέσεων και αμοιβαίων ωσμώσεων, διαχρονικά χαρακτηριστικά του έργου του καθηγητή Κιτρομηλίδη, φανερώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου επιθυμεί να τιμήσει το πρόσωπο και να αναγνωρίσει τη σημασία του έργου του.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας»

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας»

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας» Πότε: 8 Νοεμβρίου, Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2