Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με το Πανεπιστήμιο του Τάρτου και την Ορθόδοξη Αποστολική Εκκλησία της Εσθονίας έκανε ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις, στην προσφώνηση του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέφθηκε την Εσθονία ύστερα από πρόσκλησή του, την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Εσθονία, η οποία φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. «Η ίδια η Εσθονία έχει αντιμετωπίσει πάμπολλες προκλήσεις στη διάρκεια της ιστορίας της και, παρόλο που το Κράτος και η Εκκλησία είναι σαφώς διαχωρισμένα στην χώρα, έχουν αλληλοϋποστηριχθεί σε περιόδους δυσκολιών», τόνισε ο Εσθονός πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως οι κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ ο πρόεδρος Κάρις εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο για την Πατριαρχική υποστήριξη προς τη δοκιμαζόμενη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ίαση των τραυμάτων του πολέμου.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών συνεργάζεται στο πρόγραμμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι σύγχρονες προκλήσεις» μαζί με το Πανεπιστήμιο του Τάρτου (Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικών Επιστημών) και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας. Τα μαθήματα ξεκινούν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τον Ιούνιο του 2024. Το πρόγραμμα θα εξετάσει φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής που απασχολούν τόσο τον Ορθόδοξο όσο και τον Δυτικό κόσμο, εστιάζοντας σε θέματα όπως η οικολογική κρίση και η οικοθεολογία, η πνευματικότητα και η «Νεα Εποχή», ο εθνικισμός, ο εθνοφυλετισμός και τα ιμπεριαλιστικά αφηγήματα, η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία. Οι διδάσκοντες είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους θεολόγοι με παγκόσμια αναγνώριση όπως ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, ο Νικόλαος Ασπρούλης, η Ιβάνα Νομπλ, η Κατερίνα Μπάουερ, ο π. Κύριλλος Γοβορούν, ο π. Μπράντον Γκάλαχερ, ο π. Βασίλειος Θερμός, και ο π. Γρηγόριος Χρυσόστομος Τύμπας.

Σύνδεσμοι:

Η ανακοίνωση της Εσθονικής προεδρίας: https://president.ee/en/media/press-releases/55137

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: https://usuteaduskond.ut.ee/en/content/study-programme-orthodox-church-and-contemporary-challenges

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας»

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας»

Διαδικτυακό σεμινάριο: «Ο Ντάνιελ χτυπά την Ελλάδα (Θεσσαλία): Ζώντας στην Ανθρωπόκαινο εποχή και ο ρόλος της Εκκλησίας» Πότε: 8 Νοεμβρίου, Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2