Βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο
0
0
0
s2sdefault

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ:ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ ΚΑΙ IΩΑΝΝΗΣ ZΗΖΙΟΥΛΑΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

 

Συγγραφέας : Νικόλαος Ασπρούλης

Χαρακτηριστικά: 80 σελίδες, χαρτόδετο, 18 X 24

ISBN: 978-618-5375-31-7

Τιμή: 49 ευρώ

 

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Sebastian Press της Επισκοπής Δυτικής Αμερικής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του Νικολάου Ασπρούλη, με τίτλο «Το μυστήριο του Χριστού και το μυστήριο της Εκκλησίας: Γεώργιος Φλωρόφσκυ και Iωάννης Zηζιούλας σε διάλογο γύρω από τη θεολογική μεθοδολογία», και παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή (είχε προηγηθεί ηλεκτρονική έκδοση το 2019).

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό, αφού, σε αντίθεση με τον γόνιμο διάλογο περί του μεθοδολογικού ερωτήματος που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα σε χριστιανικές παραδόσεις της Δύσης, η σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία δεν έχει εμπλακεί στη σχετική συζήτηση, αλλά πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα του ερωτήματος αυτού. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να θέσει επί τάπητος, για πρώτη ίσως φορά στην ελληνική θεολογική πραγματικότητα, το κρίσιμο ερώτημα για την αφετηρία, τις παραμέτρους και τον τρόπο της θεολογίας (σχέση θεμελίου και θεμελιουμένου), προτείνοντας έτσι στη σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία τρόπους για να αναστοχαστεί σοβαρά πάνω στην ανάγκη μερικού ή ολικού επαναπροσδιορισμού ή ακόμη και ριζικής μεταβολής του ακολουθούμενου «ερμηνευτικού μοντέλου», με στόχο την σωτηριολογική ενεργοποίηση του Ευαγγελίου για σύνολη τη δημιουργία. Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει την προοπτική ολόκληρου του σχεδίου της θείας Οικονομίας, στον ορίζοντα του οποίου επιχειρείται να ανιχνευτεί ο δόκιμος θεολογικός τρόπος της Ορθόδοξης θεολογίας, να ερευνηθεί δηλαδή το μεθοδολογικό ερώτημα περί της ερμηνευτικής μεθόδου προσέγγισης του είδους της σχέσης ανάμεσα στο θεμέλιο (Χριστός και αποστολικό κήρυγμα) και το θεμελιούμενο (Εκκλησία και Παράδοση), μέσα από την εξέταση δυο εκ των πλέον σημαντικών «επιστημολογικών παραδειγμάτων» στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία, αυτό του Γεωργίου Φλωρόφσκυ και αυτό του Ιωάννη Ζηζιούλα.

Ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας άρθρων, μελετών ή επιμελητής βιβλίων και εκδόσεων που αφορούν σε θέματα ιστορίας και θεολογίας της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας, οικοθεολογίας, θεολογικής ερμηνευτικής και μεθοδολογίας, πολιτικής θεολογίας και άλλων συναφών πεδίων. Από την Εκδοτική Δημητριάδος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Fidesquaerens intellectum. Η διαλεκτική πίστης και λόγου στην Ορθόδοξη θεολογία (Βόλος, 2021).

 

 

Διαβάστε το βιβλίο

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε μέρος του βιβλίου (περιεχόμενα, εισαγωγή, επιλεγμένα κεφάλαια)
Κατεβάστε εδώ

Αγοράστε το βιβλίο

Πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από την Εκδοτική Δημητριάδος (Προσεχώς)
Αγοράστε

Πληροφορίες

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο (τρόποι παραγγελίας, αποστολές) παρακαλώ καλέστε στη γραμματεία στο τηλ 2421093553 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας