Προαναγγελίες

Eκδηλώσεων, συνεδρίων, ημερίδων και ομιλιών
0
0
0
s2sdefault

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας

3ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο

«…εν επιγνώσει υμνούντας Σε…»

Προϋποθέσεις και Δεξιότητες για την Ιερά Ψαλμωδία στην Ορθόδοξη Λατρεία

Βόλος, 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2018

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας – Μελισσάτικα Βόλου

δελτίο τύπου

Μετά την εξαιρετική επιτυχία και την μεγάλη απήχηση, καθώς επίσης και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συμμετοχών και το διεθνές ενδιαφέρον που προκάλεσαν τα δυο πρώτα διεθνή μουσικολογικά συνέδρια του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου (2014 και 2016 αντίστοιχα), πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου στις 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018, το 3ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο, με τίτλο

«…εν επιγνώσει υμνούντας Σε…»

Προϋποθέσεις και Δεξιότητες για την Ιερά Ψαλμωδία στην Ορθόδοξη Λατρεία

Η θεματική του Συνεδρίου επελέγη με βάση την αρχή του Τομέα να πραγματοποιεί διεπιστημονικές συναντήσεις, ανοικτές σε όλες τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις για την μελέτη της Ψαλτικής Τέχνης, προκειμένου να προκύπτουν γόνιμοι προβληματισμοί, πρωτότυπες ιδέες και καρποφόρες συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών του αυτού η διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου, κλάδου η πεδίου, της αυτής επιστήμης η και διαφορετικών επιστημών, οι οποίες, πάντως, ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν την Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή, νεώτερη και σύγχρονη Ψαλτική τέχνη στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω, ο θεματικός όρος «προϋποθέσεις» μπορεί και πρέπει να εκληφθεί με ευρύτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την διεπιστημονικότητα του Συνεδρίου. Έτσι, οι «προϋποθέσεις» της Ψαλμωδίας μπορεί να έχουν προσανατολισμούς θεολογικούς (π.χ. ηθικοδογματικούς), λειτουργικούς (π.χ., τυπικοτελετουργικούς κ.λπ), φιλολογικούς (π.χ., γνώση της γλώσσας και της υμνογραφίας της λατρείας), φωνητικούς, θεωρητικούς (γνώση της θεωρίας, της παρασημαντικής, του ρυθμού κ.τ.ό.), αισθητικούς και γενικότερα καλλιτεχνικούς, τα δε τελευταία χρόνια, σε κάποιο βαθμό και μουσικολογικούς.

Πέρα, όμως, από τις προϋποθέσεις για την καλή γνώση και απόδοση της Ψαλμωδίας, πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται και να εξετάζονται οι τυχόν ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αρτιότερη κατάρτιση των φορέων και εκφραστών της Ψαλτικής Τέχνης, άρα και στην ουσιαστικότερη διάδραση της Ψαλμωδίας κατά την ώρα της Θείας Λατρείας. Έτσι, ευρύτερες μουσικές γνώσεις (π.χ., λαϊκής – παραδοσιακής, κοσμικής βυζαντινής και μεταβυζαντινής, ευρωπαϊκής, αραβοπερσικής η ανατολικής μουσικής) και δεξιοτεχνίες μουσικών οργάνων, μουσικολογικές γνώσεις (π.χ. κωδικολογία, μουσική παλαιογραφία, ιστορία της Εκκλησιαστικής Μουσικής κ.ά.), παιδαγωγική κατάρτιση, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές, ιστορικολαογραφικές σπουδές, θετικές επιστήμες (π.χ., φυσικομαθηματικές, φωνιατρικές, μουσικοθεραπευτικές κ.τ.ό.), αλλά και η ενασχόληση με τις σύγχρονες τεχνολογικές επιστήμες (π.χ. ηχοληπτικές, ηλεκτρονικο-υπολογιστικές, κ.τ.ό.), καθώς και λοιπές επιστημονικές η καλλιτεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες μπορούν και καλούνται να βρουν κοινά πεδία έρευνας, μελέτης και διαδραστικής συνεργασίας με την Ψαλτική Τέχνη, όλα αυτά θα πρέπει, οπωσδήποτε, να αποτελούν εργαλεία της σύγχρονης βυζαντινομουσικολογικής έρευνας, αλλά και τα ίδια να αναζητούν στην Ψαλτική Τέχνη εργαλεία για την διεύρυνση και υποβοήθηση των δικών τους ερευνητικών η πειραματικών δράσεων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το λεπτομερές πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνεί με την γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στα τηλέφωνα 2421093553 και 6947774647, ή στην δικτυακή διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η στην ιστοσελίδα του Τομέα https://www.tomeaspsaltikis.gr/ ή στην σελίδα του Τομέα στο Facebook, https://www.facebook.com/ tomeaspsaltikisvolos/ .

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Σας ενδιαφέρουν...

  • 1
  • 2