Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Καιρός του ποιήσαι – 2

Πραγματοποίηση διάλεξης

Στέλιος Βιρβιδάκης
ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ:
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η πέμπτη διάλεξη του φετινού κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ομιλητής ήταν ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ), ο οποίος μίλησε με θέμα «Ηθικά και πολιτικά διλήμματα τον καιρό της πανδημίας: Προκλήσεις για τη σύγχρονη φιλοσοφία». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με συντονιστή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Κορναράκη, ενώ εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας, Νικόλαος Ασπρούλης.

Παρουσιάζοντας το θέμα, ο Στέλιος Βιρβιδάκης μίλησε για τις δυσκολίες επαρκούς καταγραφής και εξήγησης τόσο των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των προβλέψεων της εξέλιξης της πανδημίας, τις επικοινωνιακές αστοχίες, τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ανθρώπινες σχέσεις, που οδήγησαν σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συνθήκης, με χαρακτηριστικά την ενδεχομενικότητα, την περατότητα και την ευαλωτότητα. Ο ομιλητής έθεσε ερωτήματα όπως το αν μπορούν να αμβλυνθούν οι ανισότητες στην μεταχείριση των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων και παρουσίασε διλήμματα όπως αν είναι προτιμότερη η περιστολή των ελευθεριών έκφρασης σε περίπτωση που υφίσταται ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή αν αντίθετα απαιτείται απόλυτος σεβασμός της ελεύθερης διάδοσης κάθε άποψης, όπως π.χ. της απόρριψης του εμβολιασμού ή και της καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων. Στην κατακλείδα, ανέφερε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, αρνητικές αλλά και ενίοτε θετικές, τονίζοντας ότι σε τελική ανάλυση φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό η διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, έτσι ώστε η κρίση να μην αποτελέσει πρόσχημα για την καθιέρωση ανελεύθερων πρακτικών, τις οποίες προκρίνουν αυταρχικά ή και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με την σχέση ανάμεσα στην ελλιπή ενημέρωση και στην αμφισβήτηση της διανόησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τη σχέση ανάμεσα στον εγκλεισμό και την αύξηση της βίας στην οικογένεια, αλλά και ερωτήματα για την ηθική διάσταση της αποχής από την κοινωφελή εμβολιαστική προσπάθεια, τις προθέσεις ιδιοτελούς εργαλειοποίησης της πανδημίας από μεμονωμένα άτομα ή φορείς και εν τέλει για την παρουσία επιστημόνων των ανθρωπιστικών επιστημών στις επιτροπές για την πανδημία.

Το βίντεο της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας στο Youtube και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

 

 

Η επόμενη διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, με ομιλητή τον Σεργκέι Τσάπνιν [Sergei Chapnin], ανεξάρτητο Ορθόδοξο δημοσιογράφο, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Dary» («Δώρα»), πρώην αρχισυντάκτη του επίσημου περιοδικού του Πατριαρχείου Μόσχας και αναπληρωτή αρχισυντάκτη του εκδοτικού οργανισμού του ίδιου Πατριαρχείου. Το θέμα της ομιλίας θα είναι «Βαθιά κρίση μετά από τη θριαμβευτική αναβίωση. Τι συνέβη με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία;». Η διάλεξη θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε τρεις γλώσσες, ρωσικά, αγγλικά και ελληνικά.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

  • 1
  • 2