Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, 2021 το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς με γενικό θέμα: «Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης UNFCCC COP26».

Το συνέδριο είχε ως βασικό στόχο να παρουσιάσει ενδεικτικά καλές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες (με ειδική έμφαση στα Βαλκάνια) και αφορούν στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

 

Το συνέδριο χαιρέτισαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βίντεο), ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ (διαβάστηκε μήνυμα) και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος (βίντεο).

 

Για τις καλές πρακτικές στην Ελλάδα μίλησαν οι π. Δρ. Αμφιλόχιος Μήλτος, (προϊστάμενος Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Νέα Ιωνία Βόλου, πιλοτική ενορία του προγράμματος «Πράσινη Ενορία και παράλληλες δράσεις» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου): «Πράσινη ενορία: το ταξίδι ξεκινά», Δρ. Αντώνιος Καλογεράκης, (Επικεφαλής Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης): «Η ηθική υποχρέωση της αειφορίας: Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Ακαδημίας της Κρήτης» και η αδελφή Θεοχαρίτη, (Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά Κρήτης), «Ορθόδοξος Μοναχισμός και Αειφορία - Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής Χανίων».

Για τη Σερβία μίλησε ο Kalmar Zvezdan, (Υπεύθυνος προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, Κέντρο για την Οικολογία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη): «Η ευχαριστιακή φύση της κοινωνικής αλλαγής ως απαραίτητος όρος για την κλιματική αλλαγή».

 

 

Τη Βουλγαρία εκπροσώπησε ο Δρ. Kostadin Nushev, (Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Σόφιας): «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, επίσημες αποφάσεις και καλές πρακτικές σε σχέση με την κλιματική κρίση στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βουλγαρία».

 

 

Για τη Ρουμανία μίλησαν οι Δρ. Ionut Biliuta, (Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρουμανικής Ακαδημίας): «Αν-Ορθόδοξη Οικολογία: Θεολογικές και ποιμαντικές απαντήσεις στην οικολογική πρόκληση στη σύγχρονη Ρουμανική Ορθοδοξία» και π. Cezar Marksteiner-Ungureanu, (ιερέας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στην Αυστρία, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης): «Οικολογία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας: Μια (ανοικτή) πρόκληση;».

 

Ο πρωτ. Καθ. Volodymyr Vakin, (ιερέας της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, Πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn): «Οι οικολογικές πρωτοβουλίες της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn, της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» μίλησε για τις καλές πρακτικές στην Ουκρανία.

 

 

Η Δρ. Elizabeth Theokritoff, (Διδάσκουσα στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ): «Πράσινες χριστιανικές πρωτοβουλίες στις Βρετανικές νήσους-ορισμένες υποδείξεις προς τους Ορθοδόξους» περιέγραψε την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τις Η.Π.Α. μίλησε ο πρωτ. Δρ. Nicolas Kazarian, (Διευθυντής Τμήματος Δι-Ορθόδοξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων, Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Καθηγητής Ορθόδοξου Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου, Παρίσι): «Κάνοντας πράσινη της ενορία: Απαντώντας στο κάλεσμα του Πράσινου Πατριάρχη».

 

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δρ. Μιλτιάδης Λαζόγλου, (Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΛΛΕΤ, Project Manager του LIFE IP AdaptInGR για την ΕΛΛΕΤ) ο οποίος παρουσίασε το «Οι πεποιθήσεις, απόψεις και γνώσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες: Η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Τον συντονισμό του συνεδρίου είχαν οι Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης αναπληρωτής διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και διδάσκων στο ΕΑΠ και Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής WWF Ελλάς.

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα σε μορφή βιβλίου.

 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τα πρακτικά του συνεδρίου εδώ:

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές Συνέδριο ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 16-19 Ιουνίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» Μελισσάτικα, Βόλος Από την εποχή της διαμάχης μεταξύ Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2