Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Στις 30 Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας (ESFRI) συμπεριέλαβε το RESILIENCE στον χάρτη πορείας για την Ερευνητική Υποδομή 2021. Αυτό σημαίνει ότι το RESILIENCE εντάσσεται στις στρατηγικ ές ερευνητικ ές υποδομ έ ς για τον Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Χώρο, γεγον ός που διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της ερευνητικής υποδομής για τις Θρησκευτικές σπουδές.

Οι πρώτες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ερευνητικής υποδομής χρονολογούνται από το 2016, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην έναρξη του RESILIENCE τον Σεπτέμβριο του 2019. Το RESILIENCE από τότε εργάστηκε για τον σχεδιασμό μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής υποδομής για τις θρησκευτικές σπουδές. Αυτός ο σχεδιασμός αποδείχθηκε ότι είναι πλέον ώριμος, με αποτέλεσμα τη θετική αξιολόγηση από το Φόρουμ ESFRI, επιτρέποντας στο RESILIENCE να ενταχθεί στις στρατηγικές ερευνητικές υποδομές για τον Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Χώρο.

Το χαρακτηριστικό στον σχεδιασμό της υποδομής είναι ότι περιλαμβάνει φυσική αλλά και ψηφιακή πρόσβαση στη γνώση σχετικά με τη θρησκεία. Μέσω αυτής της υποδομής, οι ακαδημαϊκοί που εργάζονται στον ευρύ τομέα των Θρησκευτικών Σπουδών θα υποστηρίζονται με πολλούς τρόπους: θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, να ενισχύουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να συμμετέχουν σε έργα, να προωθούν την έρευνα, να οικοδομούν ένα επαγγελματικό δίκτυο. Επίσης, κι άλλοι επαγγελματίες, όπως εκείνοι που εργάζονται σε γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, ή είναι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αλλά και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων θα μπορούν να επωφεληθούν από τη γνώση που προσφέρει το RESILIENCE.

Η ένταξη στον οδικό χάρτη του ESFRI 2021 διασφαλίζει ότι οι 13 εταίροι της κοινοπραξίας, με τον συντονισμό του ιταλικού ερευνητικού ιδρύματος FSCIRE, μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αυτό θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της προπαρασκευαστικής φάσης, με την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων και την κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των εταίρων. Η νέα ερευνητική υποδομή προορίζεται να προσφέρει υποστήριξη στους χρήστες της για τα επόμενα τουλάχιστον 34 χρόνια.

Η είδηση της απόφασης του ESFRI έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη από το FSCIRE και όλους τους εταίρους της κοινοπραξίας. Όλα τα θεσμικά όργανα ευχαριστούν τα αρμόδια υπουργεία των μελών-κρατών και τους εκπροσώπους τους για την υποστήριξή τους.

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το RESILIENCE είναι μια μοναδική, διεπιστημονική και ανατροφοδοτική ερευνητική υποδομή για τις θρησκευτικές σπουδές, η οποία οικοδομεί μια πλατφόρμα υψηλής λειτουργικότητας, παρέχοντας διαρκώς εξελισσόμενα εργαλεία και μεγάλα δεδομένα σε μελετητές από όλους τους επιστημονικούς κλάδους που ασχολούνται με το θρησκευτικό φαινόμενο στη διαχρονική και συγχρονική του ποικιλία.

Το πρόγραμμα RESILIENCE ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Horizons 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιδότησης υπ’ αριθ. 871127. Το «Horizons 2020» είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη.

ESFRI

Το ESFRI, το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας, είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την προαγωγή της επιστημονικής ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και την ενίσχυση της διεθνούς προσέγγισής της. Ο οδικός χάρτης του ESFRI είναι ένα βασικό μέσο διά του οποίου το φόρουμ του ESFRI καταρτίζει ένα μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών. www.esfri.eu

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος RESILIENCE είναι

 • Albanian University UFO (Αλβανία)
 • Bar-Ilan University (Ισραήλ)
 • École Pratique des Hautes Études (Γαλλία)
 • Fondazione per le Scienze Religiose (Ιταλία)
 • Institut für Angewandte Informatik (Γερμανία)
 • KU Leuven (Βέλγιο)
 • Leibniz Institute of European History (Γερμανία)
 • Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (Βουλγαρία)
 • Theological University of Apeldoorn (Ολλανδία)
 • University of Sarajevo (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
 • Uniwersytet Warszawski (Πολωνία)
 • Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα)
 • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (Γερμανία)

Περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: www.resilience-ri.eu και το ενημερωτικό δελτίο του RESILIENCE: https://www.resilience-ri.eu/wp-content/uploads/2020/09/RESILIENCE-FACTSHEET-03.00.pdf

Πηγές

Μπορείτε να βρείτε τα logo, εικόνες κλπ. του RESILIENCE εδώ: https://www.resilience-ri.eu/resources/

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Μελισσιάτικα, Βόλος-Ελλάδα, Τ.Θ. 1308, Τ.Κ. 38001

Τηλ.: 24210-93553

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Nικόλαος Ασπρούλης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρασκευή Αράπογλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές Συνέδριο ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 16-19 Ιουνίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» Μελισσάτικα, Βόλος Από την εποχή της διαμάχης μεταξύ Περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2