Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)», που διοργανώθηκε από τον Τομέας Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έκδοση του διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη και εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στη σειρά Μελέτες.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Θωμάς Αποστολόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και ο συγγραφέας Κυριάκος Καλαϊτζίδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδιαίτερα γνωστός από το έργο του με το μουσικό οργανισμό «Εν Χορδαίς». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Γραμματευς του Ι.Β.Μ. και ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Ε.Α. Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ενώ ο ομότιμος καθηγητής Γρηγόρης Θ. Στάθης, επιβλέπων καθηγητής της διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη και Διευθυντής του Ι.Β.Μ., έκλεισε την παρουσίαση με τον καταληκτήριο χαιρετισμό. Την εκδήλωση συντόνισε ο συνθέτης Κωστής Δρυγιανάκης.

Και οι πέντε ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διατριβής, που ανέδειξε τον πλούτο της χειρόγραφης παράδοσης σε κοσμική μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην ιδιαίτερη σχέση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη με αυτή την παράδοση, όχι μόνο ως μελετητή των χειρογράφων αλλά και ως ερμηνευτή της, ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη της διαπολιτισμικής επικοινωνίας που αναδεικνύεται μέσα από αυτά τα χειρόγραφα, όσο και από την εξέχουσα σημασία της μουσικής παρασήμανσης, που ακολουθεί το εκκλησιαστικό σύστημα αλλά δεν περιορίζεται μέσα στα στενά εκκλησιαστικά όρια.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 με καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο ψαλτήρι της ενορίας του και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη, λαμβάνοντας πτυχίο Iεροψάλτου (1990) και δίπλωμα Mουσικοδιδασκάλου (1993) με βαθμό άριστα παμψηφεί και διάκριση. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Από το 1988 ανέπτυξε ένα πολύμορφο έργο το οποίο εστιάζεται στην έρευνα, διδασκαλία και την καλλιτεχνική πράξη της μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής. Το 1993 ίδρυσε το «Εν Χορδαίς», έναν φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, που παρεμβαίνει στο μουσικό γίγνεσθαι με παραγωγές δίσκων, εκδόσεις βιβλίων και διοργάνωση συναυλιών. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου MediMuses (2002-2005) με ερευνητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένδεκα χώρες της Μεσογείου, του Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» του Δήμου Θεσσαλονίκης (2012) και έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και έχει διδάξει σε εργαστήρια στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο, Στρασβούργου και Guangdong (Κίνα) κ.α., και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα διεθνή συνέδρια. Έχει επίσης πλούσιο δισκογραφικό και εκδοτικό έργο. Από το 2020 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σήμερα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Ένα νεώτερο κείμενο του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, που εστιάζει ακριβώς στη διαπολιτισμική επικοινωνία που σκιαγραφείται μέσα από αυτά τα χειρόγραφα, έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (https://www.polymerwsvolos.org/2021/06/04/kosmiki-mousiki-tis-anatolis/), ενώ σύντομα όλη η παρουσίαση έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube.

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ...

Οκτώβριος
Πέμπτη
19
https://www.acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1171-o-orthodoksos-xristianismos-metaksy-p...
09:00 h

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ Τ...

Νοέμβριος
Παρασκευή
3
https://www.acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1170-diethnes-synedrio-pros-timin-tou-omot...
09:00 h

Προαναγγελίες

  • 1
  • 2