«Από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν στον Άγιο Πορφύριο με θέμα τη Χαρά»
Η δεύτερη ομιλία της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας Ζουμ, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ομιλητής είναι ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος) και το θέμα είναι «Από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν στον Άγιο Πορφύριο με θέμα τη Χαρά». Εδώ είναι ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της ομιλίας. .
Οι μαρτυρίες του π. Αλέξανδρου Σμέμαν και του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τονίζουν ότι η χαρά, ως καρπός του Αγίου Πνεύματος, αποτελεί το κριτήριο της υγιούς χριστιανικής πνευματικότητας. Όπου απουσιάζει η χαρά απουσιάζει κι ο Θεός, χωρίς αυτό να ταυτίζεται με την απουσία προβλημάτων και δυσκολιών στην ζωή. Η χριστιανική ζωή δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κατήφεια και την μιζέρια, με την άρνηση της ζωής και των δώρων της δημιουργίας του Θεού.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και μετέπειτα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει στη νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην ενορία της Αγίας Ειρήνης Πύργου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο με παρεμβάσεις θεολογικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα με το μπλογκ http://plibyos.blogspot.com/. Έχει συγγράψει τα βιβλία Ο Κινέζος ο Θεός κι η μοναξιά, Όλα είναι δρόμος, Κάθε τέλος μια αρχή, Η ενοχή της Χαράς, Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό, Ζωή δίχως συνταγές, Εμπιστοσύνη: η ελευθερία από την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα, «Ό,τι λάμπει δεν είναι Χριστός…», ενώ συμμετείχε με κείμενα του στους συλλογικούς τόμους Τα λόγια σου σαν μέλι, Ο πειρασμός του λαϊκισμού και οι περιπέτειες του λόγου, Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα, Ναρκισσισμός και Αυτοθεματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Να ονειρεύομαι να ζω. Βιβλία, κείμενα και ομιλίες του έχουν μεταφραστεί στη ρουμανική, τη βουλγαρική, τη ρωσική και τη γεωργιανή γλώσσα.