Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault
Συνάντηση του Consortium της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης

 και παρουσίαση του τόμου:
“Eco-Theology, Climate Justice and Food Security”
(Οικοθεολογία, Κλιματική Δικαιοσύνη και Διατροφική Ασφάλεια),
με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

Φωτό: globethics.net

Το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2016 έλαβε χώρα στη Γενεύη, στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), συνάντηση του Consortium («Σύμπραξης») που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση (GlobeTheoLib – http://www.globethics.net/web/gtl). Το εγχείρημα αυτό εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 ως κοινό πρόγραμμα του ΠΣΕ και του Globethics (www.globethics.net), παγκόσμιου δικτύου με έδρα τη Γενεύη, το οποίο προωθεί την ακαδημαϊκή έρευνα και το διεπιστημονικό διάλογο στα ζητήματα της ηθικής.
 Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση προσφέρει στους χρήστες της πρόσβαση στα πλήρη κείμενα εκατοντάδων χιλιάδων (μέχρι σήμερα πάνω από 650 000) άρθρων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και άλλων δημοσιεύσεων που αναφέρονται στη θεολογία και στην οικουμενική κίνηση, έχουν συνταχθεί σε διάφορες γλώσσες και δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο.

Λειτουργώντας εδώ και πέντε χρόνια, η Βιβλιοθήκη αριθμεί δεκάδες χιλιάδων εγγεγραμμένων χρηστών από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Globethics.net, το οποίο ήδη από το 2008 άρχισε να δημιουργεί μια αντίστοιχη παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη για ζητήματα ηθικής και βιοηθικής.

Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση αποσκοπεί στη χρήση νέων ψηφιακών μοντέλων ανταλλαγής πληροφορίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αποδοτική μετάδοση και ανταλλαγή θεολογικής γνώσης, υπερβαίνοντας τοπικούς φραγμούς και υλικές δυσχέρειες που δυσκολεύουν τη θεολογική επικοινωνία Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.


 Χάρη στο εγχείρημα αυτό παρέχεται η δυνατότητα δικτύωσης διάφορων ψηφιακών θεολογικών συλλογών ανά τον κόσμο. Ψηφιακό υλικό π.χ. από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, κείμενα από τη Λατινική Αμερική και άλλα μέρη της γης καθίστανται προσβάσιμα και εύχρηστα για τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο.


Τα περιεχόμενα της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης προέρχονται από τέσσερις κύριες πηγές:
• εκδοτικούς οίκους, στους οποίους η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής προκειμένου να καθιστά το περιεχόμενο τους διαθέσιμο σε εγγεγραμένους χρήστες,
• ταχέως αναπτυσσόμενες βάσεις δεδομένων με ανοικτή πρόσβαση,
• συνεργαζόμενα ιδρύματα που καθιστούν τις δικές τους πηγές προσβάσιμες μέσω της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβιοθήκης
• και εγγεγραμμένους χρήστες που υποβάλουν δικά τους κείμενα για ανάρτηση.
To Consortium που έχει την ευθύνη της GlobeTheoLib περιλαμβάνει περισσότερες από 20 ενώσεις θεολογικών βιβλιοθηκών και σεμιναρίων, ακαδημαϊκούς και ιεραποστολικούς οργανισμούς και ιδρύματα, τοπικούς οικουμενικούς οργανισμούς και χριστιανικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Στην τελευταία συνάντηση το Consortium αξιολόγησε την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και ενέκρινε τη στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξή του την τετραετία 2017-2020.
   

Από ορθόδοξης πλευράς συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο εγχείρημα η Ένωση Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών (Conference of Orthodox Schools of Theology - στη συνάντηση της Γενεύης εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας κ. Ivan Zhelev Dimitrov) και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Βλαντή, επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας και ταυτόχρονα διευθυντή του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας (ACK in Bayern).
   

Στη συμβολή του ο κ. Βλαντής επέμεινε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας του προγράμματος GlobeTheoLib με τον Ορθόδοξο κόσμο, ώστε μέσω της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας να καταστούν περισσότερο προσιτές συμβολές Ορθόδοξων ερευνητών και να προωθηθεί η αλληλογνωριμία και οικουμενική συνεργασία των παραδόσεων του χριστιανισμού σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο. Αφού περιέγραψε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η θεολογική έρευνα σε πολλές παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες λόγω των τραυμάτων του ιστορικού παρελθόντος, των πολιτικών προβλημάτων και των περικοπών που οφείλονται στη δραματική οικονομική κρίση, ο κ. Βλαντής σκιαγράφησε δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε Ορθόδοξους ερευνητές και τα ιδρύματά τους με τη φιλόδοξη διαδικτυακή πλατφόρμα του GlobeTheoLib.
   

Στη συνάντηση του Consortium, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενταετίας από την ίδρυση του GlobeTheoLib, παρουσιάστηκε σε αίθουσα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο τόμος “Eco-Theology, Climate Justice and Food Security” (=Οικοθεολογία, Κλιματική Δικαιοσύνη και Διατροφική Ασφάλεια), ο οποίος περιλαμβάνει τα πρακτικά ομώνυμης διεθνούς διάσκεψης η οποία έλαβε χώρα στο Βόλο, από 10 έως και 13 Μαρτίου 2016, οργανωμένη από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τους οικουμενικούς οργανισμούς Bread for the World, Globethics.net, United Evangelical Mission (UEM) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Ο επιμελητής και παρουσιαστής του τόμου αιδ. πάστωρ και καθηγητής Dietrich Werner εξήρε εν προκειμένω τη συμβολή της Ακαδημίας του Βόλου και των Ορθόδοξων θεολόγων στη σχετική συζήτηση.

   

H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διαθέτει την πρώτη παγκοσμίως ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (www.imdlibrary.gr), παρέχοντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, συλλογικούς τόμους, θεολογικά περιοδικά, επετηρίδες, μονογραφίες και δοκίμια. Περιλήψεις των ψηφιοποιημένων έργων διατίθενται στα ελληνικά και τα αγγλικά. Η βιβλιοθήκη της παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πολύτιμο και συχνά δυσεύρετο θεολογικό υλικό, όπως και σε σημαντικές πρόσφατες κυκλοφορίες. Με τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και την Οικουμενική Κίνηση, η Ακαδημία αποσκοπεί στη διεθνή προβολή της ορθόδοξης θεολογικής παραγωγής στο πλαίσιο του μεγαλεπίβολου αυτού προγράμματος, το οποίο προσφέρει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες για το εγχείρημα μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον κ. Andreas Waldvogel: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 

Για εγγραφή ως χρήστης: http://www.globethics.net/web/gtl/register.
 

Φωτογραφίες από τη συνάντηση και την παρουσίαση του βιβλίου: https://www.flickr.com/photos/globethicsnet/sets/72157673761839795
 

Η συνάντηση στο Twitter: https://twitter.com/hashtag/GTLConsortium2016?f=tweets&src=hash
 

Το pdf του βιβλίου “Eco-Theology, Climate Justice and Food Security” σε ελεύθερη πρόσβαση μέσω του υπερ-συνδέσμου: http://www.globethics.net/documents/4289936/13403236/GE_Global_14_web.pdf

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

2o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 2ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία» «Γυναίκες και Ψαλτική Τέχνη», Βόλος 18 – 20 Οκτωβρίου 2024

2o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 2ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία» «Γυναίκες και Ψαλτική Τέχνη», Βόλος 18 – 20 Οκτωβρίου 2024

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1 ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1 ο Φεστιβάλ Χορών Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2