Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Η έναρξη του προγράμματος RESILIENCE τον Σεπτέμβριο του 2019 (χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon 2020), σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μίας Ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής για τις Θρησκευτικές Σπουδές. Δώδεκα ακαδημαϊκά ιδρύματα από δέκα χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του διετούς αυτού προγράμματος με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στις προκλήσεις της θρησκευτικής διαφορετικότητας.

Η θρησκευτική διαφορετικότητα αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για την ευρωπαϊκή κοινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάγκη για αμοιβαία κατανόηση. Μία υποδομή για τις θρησκευτικές σπουδές θα υποστηρίξει την κατανόηση αυτή μέσω της επιστημονικής έρευνας, έχοντας την πεποίθηση ότι η γνώση είναι το καλύτερο εργαλείο για μία κοινή απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική ποικιλομορφία.

Ήδη κατά τα προηγούμενα έτη έλαβαν χώρα προετοιμασίες για μία τέτοια ευρωπαϊκή υποδομή μέσω του προγράμματος ReIReS, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα Horizon 2020. Με αφετηρία αυτό, δώδεκα ακαδημαϊκά ιδρύματα από δέκα χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πρόγραμμα RESILIENCE, το οποίο ενεργοποιήθηκε σε συνάντηση που έλαβε χώρα στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2019 στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Το πρόγραμμα RESILIENCE (τα αρχικά γράμματα σημαίνουν: Υποδομή Θρησκευτικών Σπουδών: Εργαλεία, Ειδίκευση, Συνεργασία και Κέντρα) απευθύνεται καταρχάς στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά ταυτόχρονα θα επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό, επιδρώντας και στο ευρύτερο κοινό. Το πρόγραμμα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για μια καινοτόμο προσέγγιση των θρησκευτικών σπουδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην πρόκληση της θρησκευτικής ποικιλομορφίας.

Επί του παρόντος, τοπρόγραμμα RESILIENCE επικεντρώνεται στην προετοιμασία μιας πρότασης που θα αφορά στη ίδρυση ερευνητικής υποδομήςγια τις θρησκευτικές σπουδές. Η πρόταση θα υποβληθεί στον ESFRI Roadmapστις 5 Μαΐου 202ο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει τμήμα του ESFRI Roadmap 2021.

«Το Resilience φιλοδοξεί να προσφέρει ευρεία πρόσβαση στη θρησκευτική γνώση, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτότην ειρηνική συνύπαρξη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα », Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Το πρόγραμμα RESILIENCE ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της σύμβασης επιδότησης αριθ. 871127. Το πρόγραμμα Horizon 2020 είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη.

Το ESFRI, το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας, είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την προαγωγή της επιστημονικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

Στις αρχές του 2020 περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας www.resilience-ri.eu

 

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος RESILIENCE είναι:

● Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII (Ιταλία)

● Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (Γερμανία)

● École Pratique des Hautes Études (Γαλλία)

● Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο)

● Leibniz-Institut für Europäische Geschichte (Γερμανία)

● Uniwersytet Warszawski (Πολωνία)

● Institut für Angewandte Informatik (Γερμανία)

● Theological University ofApeldoorn (Ολλανδία)

● Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (Βουλγαρία)

● Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα)

● Universitet U Sarajevu (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)

● Albanian University UFO (Αλβανία)

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Μελισσιάτικα, Βόλος-Ελλάδα, Τ.Θ. 1308, Τ.Κ. 38001

Τηλ.: 24210-93553

info @ acadimia . org

Nικόλαος Ασπρούλης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρασκευή Αράπογλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2