Στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2016 συνέδριο στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με θέμα «Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στο διάλογο Ελλάδας-Γερμανίας». Επρόκειτο για από κοινού διοργάνωση της Ακαδημίας του Βόλου με την ιστορική Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας, μια από τις σημαντικότερες του γερμανόφωνου χώρου και εντασσόταν στο πλαίσιο επίσκεψης στελεχών και φίλων της Καθολικής Ακαδημίας στο Βόλο και γνωριμίας τους με την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Το συνέδριο δεν είχε στενά θεολογική θεματική, ανέδειξε όμως ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται τόσο στην ιστορία και την πολιτισμική σχέση Γερμανών – και ιδιαιτέρως Βαυαρών – και Ελλήνων, όσο και σε νευραλγικά κοινά προβλήματα του σήμερα. Στόχος του ήταν η ψηλάφηση καίριων ζητημάτων και η ...δια του ειλικρινούς διαλόγου σύσφιξη των σχέσεων των προαναφερθεισών Ακαδημιών, καθώς και η συμβολή στο έργο της αλληλοκατανόησης και της καταλλαγής μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων.
Οι εκ Γερμανίας σύνεδροι (κληρικοί, πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, κ.ά.) έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Ύστερα από την περιήγηση σε σημαντικά μνημεία της συμπρωτεύουσας, με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην περικαλλή Βασιλική του αγίου Δημητρίου, κατευθύνθηκαν προς τον Βόλο, όπου η ενορία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προσέφερε δείπνο προς τιμήν τους. Το πρωί της επομένης ημέρας ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ύστερα από το θερμό χαιρετισμό του πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Peter Schoof, ακολούθησαν προσφωνήσεις των διευθυντών της Καθολικής Ακαδημίας της Βαυαρίας δρ. Florian Schuller και του Βόλου δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη.
Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Η πρόσφυγική κρίση και οι προκλήσεις της για τις Εκκλησίες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Τις σχετικές εισηγήσεις των πρελάτου Bernhard Piendl, διευθυντή της Caritas Βαυαρίας και αιδ. Μελέτη Μελετιάδη, πάστορα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Γενικότερα, σε κάθε ενότητα προβλεπόταν πολύς χρόνος για διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.
Η δεύτερη ενότητα πραγματεύτηκε τα «Στερεότυπα ένθεν κακείθεν». Τις προσεγγίσεις τους εν προκειμένω κατέθεσαν ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής της επιθεώρησης «Νέο Πλανόδιον» και ο Bernhard Remmers, διευθυντής της σχολής δημοσιογράφων της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στρόγγυλη τράπεζα αφιερωμένη στην «Οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της», όπου συμμετείχαν ο καθηγητής Franz-Christoph Zeitler, πρώην Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας της Ελλάδος. Τη συζήτηση συντόνισαν οι διευθυντές των Ακαδημιών δρες Schuller και Καλαϊτζίδης.
Το πρωί της Τετάρτης αφιερώθηκε στο θέμα «Ελλάδα και Βαυαρία: Διάλογος στην Τέχνη», το οποίο πραγματεύτηκαν οι καθηγητές Μάνος Στεφανίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Thomas Raff (Πανεπιστήμιο Αugsburg). Η επόμενη ενότητα ασχολήθηκε με το ζήτημα «Θρησκεία και Εκκλησία σε Ελλάδα και Βαυαρία», με εισηγήσεις των καθηγητών Michael Ebertz (Καθολική Σχολή Freiburg) και Βασιλείου Μακρίδη (Πανεπιστήμιο Ερφούρτης).
Το συνέδριο κορυφώθηκε με εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολου Μαλαμούση, για την πολυετή κοινωνική προσφορά του και τη στήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Γερμανία. Ο π. Απόστολος κατάγεται από το Μούρεσι του Πηλίου, όπου γεννήθηκε το 1947, ενώ στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας διακονεί για περισσότερο από 40 χρόνια (από το 1972), καταθέτοντας μια γνήσια και οικουμενικά ανοικτή μαρτυρία Ορθοδοξίας με επίκεντρο τη βαυαρική πρωτεύουσα. Ο π. Απόστολος έγινε ευρύτερα γνωστός, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεπούς στράτευσής του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης, και του αγώνα του εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας. Συμμετέχει εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας που έχει ιδρύσει η γερμανική Καγκελαρία. Σημαντική θεωρείται επίσης η συμβολή του στην κατοχύρωση, το 1999, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως Salvatorkirche, στο κέντρο του Μονάχου• στην καθιέρωση το 2000 της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Marienplatz στο κέντρο του Μονάχου• στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά του ποταμού Isar που διασχίζει την πόλη, καθώς και στη θέσπιση το 2005 της Ελληνοβαυαρικής Ημέρας Πολιτισμού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με θερμή προσφώνηση του δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη. Ο διευθυντής της Καθολικής Ακαδημίας δρ. Florian Schuller, εξέπληξε με τον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε σε απταίστως προφερόμενα νέα ελληνικά. Τον έπαινο του τιμωμένου εκφώνησε συγκινημένος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, ο οποίος εκδίπλωσε τεκμηριωμένα και διεξοδικά την πολύπτυχη προσφορά του π. Αποστόλου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αφού συνεχάρη εγκάρδια τον σπουδαίο ιερέα (που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Πρεσβυτέρα Αθανασία,) για το έργο του, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Αντιφωνώντας, ο π. Απόστολος συνόψισε επιγραμματικά τη ζωή του και ευχαρίστησε όσους τους συμπαραστάθηκαν στο έργο του, με πρώτο τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.
Συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Βόλου κ. Γεώργιο Βλαντή οι εκ Γερμανίας σύνεδροι επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν δεκτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς από τη γερόντισσα Θεοδέκτη και τη συνοδεία της, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για την πνευματική ζωή και τη σημασία του μοναχισμού στην ορθόδοξη παράδοση. Οι σύνεδροι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πολυποίκιλη δραστηριότητα της γυναικείας αυτής Ιεράς Μονής, όπου εγκαταβιούν μοναχές από πολλές χώρες, πολλές δε από αυτές είναι και γερμανόφωνες.
Την επομένη παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στις Μηλιές του Πηλίου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, ενώ κατόπιν μετέβησαν στο μαρτυρικό χωριό Δράκεια, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των 118 ανδρών που εκτέλεσαν τον Δεκέμβριο του 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ στον ίδιο χώρο ο Διευθυντής της Καθολικής Ακαδημίας της Βαυαρίας Δρ. Florian Schuller διάβασε τον 50ο Ψαλμό του Δαβίδ και προσευχήθηκε ζητώντας συγχώρηση για τα ναζιστικά εγκλήματα. Στην συνέχεια οι εκ Γερμανίας σύνεδροι επισκέφθηκαν το μουσείο του χωριού, το οποίο είναι αφιερωμένο στο αποτρόπαιο έγκλημα, και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ιστορία του τόπου, εκφράζοντας την οδύνη και τον αποτροπιασμό τους για την τραγωδία. Την περιήγησή τους στα χωριά του Πηλίου και τη γνωριμία τους με τη θρησκευτική ζωή και τα πολιτισμικά επιτεύγματα της περιοχής συνέχισαν οι σύνεδροι επισκεπτόμενοι τα χωριά Μακρινίτσα και Πορταριά, ενώ το Σάββατο το πρωί, πριν την αναχώρησή τους για τη Γερμανία, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου στην έναρξη του συνεδρίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τον χαιρετισμό του δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη στην έναρξη του συνεδρίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τον Έπαινο του Καθηγητή Αθανάσιου Βλέτση για τον τιμώμενο ιερέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Την Eυχαριστήρια Προσλαλιά του π. Αποστόλου Μαλαμούση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Το δελτίο τύπου της Ι. Μ. Δημητριάδος για την τιμητική εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Εντός των προσεχών εβδομάδων μπορείτε να να παρακολουθήσετε στο Youtube τις διάφορες συνεδρίες και την τιμητική εκδήλωση.