Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Το Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στις 22 Μαΐου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τον διδάσκοντα Κων/νο Παλαιολόγο (Δρ. Θεολογίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας) υπό την αιγίδα του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο πρώτος κύκλος σπουδών επικεντρώθηκε στην εκμάθηση κανόνων διπλωματικής μεταγραφής χειρογράφων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες –που έφτασαν τους πενήντα στον αριθμό–, δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την παλαιογραφία. Μέσω της πρακτικής άσκησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση συντομογραφιών και συμπλεγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν από Βυζαντινούς γραφείς και λόγιους και συζητήθηκε αναλυτικά η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των κωδίκων ως γραπτές πήγες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι κώδικες που μελετήθηκαν σε ψηφιακή μορφή, χρονολογούνται από τον 4 έως τον 10 αιώνα μ.Χ. και περιέχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα μεγαλογράμματης και μικρογράμματης γραφής, που διασώζουν ελληνικά χειρόγραφα.

Το Σεμινάριο επίσης, πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Μαΐου, επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας. Το Μουσείο αυτό, φιλοξενεί ένα σημαντικό δείγμα από σπάνια παλαίτυπα που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες ναών της Μακρινίτσας κατά τον 17ο και 19ο αιώνα. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να διαβάσουν την επιγραφή στην περίφημη μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Θεοτόκου “Ὀξεία ἐπίσκεψις” του 13ου αιώνα.

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Δ΄ Διεθνές Ιεροψαλτικό και Μου...

Φεβρουάριος
Κυριακή
7
Από τον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της...

Προαναγγελίες

4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας

4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας

Tο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τίτλο Κατά Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2