Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η εικαστική έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2019 και υπήρξε, όπως και μετέπειτα, εντυπωσιακή προσέλευση ευαισθητοποιημένου κοινού καθώς και πολλών οργανωμένων συνόλων.

Η διοργάνωση αποτελεί μία ακόμη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με τους φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», οι οποίοι υλοποίησαν την πρόταση της συντοπίτισσάς μας Φαίης Τζανετουλάκου, Ιστορικού Τέχνης, και του Δικτύου Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων».

«Τα καΐκια που πληγώναμε» είναι μια έκθεση που πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φανερώνει ουδεμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» –όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.

Η μοναδικής σημειολογίας και εκπληκτικής εικαστικής απεικόνισης έκθεση ολοκληρώνεται στο Νέο επιβατηγό σταθμό του Λιμένα Βόλου (TERMINAL) σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην περιοχή μας, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, την Καβάλα και την Ιερισσό. Τη σκυτάλη έλαβε ο Βόλος, μία πόλη-λιμάνι με σημαντική ιστορία στην κατασκευή και τη χρήση των παραδοσιακών καϊκιών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης από τοπικούς καλλιτέχνες του χρωστήρα, των κατασκευών και της φωτογραφικής απεικόνισης καθώς και από παραστάσεις θαλασσινών θεμάτων δανεισμένες από το συναξάρι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου και προερχόμενες από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες εκκλησιών του Πηλίου. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς χρήζει η επιπλέον παρουσίαση ορισμένων έργων του Λαϊκού Θαλασσογράφου της περιοχής μας Νικόλαου Α. Χριστόπουλου, ευγενική προσφορά του Γρηγόρη Καρταπάνη από τον «Παραδοσιακό Ταρσανά Μουσείο Χριστόπουλου» στα Πευκάκια του Βόλου.

Οι διοργανωτές φορείς, προκειμένου να τονίσουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά προπάντων να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό της πόλης μας, διοργανώνουν με το κλείσιμο της έκθεσης μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.00, στον Β΄ όροφο των Κεντρικών γραφείων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου . Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες των οποίων τα ενδιαφέροντα σχετίζονται με το αναφερόμενο θέμα της έκθεσης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από φορείς που προσπαθούν όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του και από την επιμελήτρια της έκθεσης.

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:

18.00 – 18.30: Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών φορέων.

18.30 – 18.45: Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), Επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα: Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη

18.45 – 19.00: Μαρία Νάνου, MA Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Θέμα: Θάλασσα, πίστη και τέχνη: καΐκια από το εικαστικό συναξάρι του αγίου Νικολάου σε μεταβυζαντινές εκκλησίες του Πηλίου

19.00 – 19.15: Γρηγόρης Καρταπάνης, εμπειροτέχνης ναυπηγός-ερευνητής

Θέμα: Σύντομη αναφορά στο λαϊκό ζωγράφο του Βόλου Νικόλαο Χριστόπουλο

19.15 – 19.30: Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονας

Θέμα: Ελλάδα 2019: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε ότι οι ψαράδες που αιτούνται την καταστροφή των σκαφών τους για να εισπράξουν την επιδότηση, είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα σκάφη τους θα διατηρηθούν λόγω της μοναδικής πολιτιστικής τους αξίας!

19.30 – 19.45: Αικατερίνη Μπίχτα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Νεότερων Κινητών Μνημείων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Θέμα: Δράσεις για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής και την προστασία των υλικών τεκμηρίων της

19.45 – 20.00: Νικόλαος Καβαλιέρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών

Θέμα: «12.500 θύματα καταγγέλλουν τον δολοφόνο τους»

20.00 – 20.15: Ερωτήσεις – Συζήτηση

Μετά το πέρας της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» από την επιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου.

 

2019_01_31_insi...
2019_01_31_outs...

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Νέες Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος
Τρίτη
31
Νέες εκδηλώσεις και συνέδρια της Ακαδημίας...

Ανακοινώσεις

Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

07 Μαΐου 2019
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σας προσκαλεί σε εκδήλωση για το έ...

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...

Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

13 Μαρτίου 2019
Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με...

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή π...

08 Μαρτίου 2019
Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασί...