Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Θεσσαλονίκη, Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, 28-29 Ιουνίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου 2018 το επετειακό συμπόσιο του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΜΠ) με αφορμή τα 50 χρόνια ιστορίας και προσφορά του Ιδρύματος στη θεολογία, την Εκκλησία και τον πολιτισμό.

Κατά την πρώτη ημέρα του συμποσίου η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Ιδρύματος και στην πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Γεωργίου Νάκου (Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τέως μέλους του Δ.Σ. του ΠΙΜΠ) έλαβαν μέρος με εισηγήσεις: ο Ευάγγελος Χρυσός (Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, τέως Έφορος ΠΙΜΠ), «Η ίδρυση και τα χρόνια της στερέωσης του ΠΙΜΠ», ο Heinz Ohme (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Humboldt, Βερολίνο), «Ο Επίσκοπος Hermann Kunst και ο Καθηγητής Wilhelm Scheemelcher ως χορηγοί του ΠΙΠΜ», ο Erich Lamberz (Ludwig-Maximilians-Universität München, τ. επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Χειρογράφων ΠΙΠΜ), «Η επιστημονική διερεύνηση των Βιβλιοθηκών του Αγίου Όρους και η καταλογράφηση των χειρογράφων τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΠΙΜΠ» και η Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη (Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ), «Το πρόγραμμα των εικονογραφημένων χειρογράφων του Αγίου Όρους στο ΠΙΜΠ».

Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλου (Προέδρου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, μέλος Δ.Σ. ΠΙΜΠ) έλαβαν μέρος ο Κωνσταντίνος Χρήστου (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Γενικός Γραμματέας Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), «Ο επιστημονικός σχεδιασμός και το εκδοτικό έργο του ΠΙΜΠ», ο Θεόδωρος Γιάγκου (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Αντιπρόεδρος ΠΙΠΜ), «Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο του ΠΙΜΠ επί διευθύνσεως του Καθηγητή Ιω. Φουντούλη» και ο Συμεών Πασχαλίδης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθυντής ΠΙΠΜ), «Το σήμερα και το αύριο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών». Μετά το τέλος των πρωινών συνεδριών έλαβε χώρα η βράβευση χορηγών και διακεκριμένων στελεχών του ΠΙΠΜ, ενώ μεταξύ των δύο πρωινών συνεδριών το Μουσικό συγκρότημα του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας Dilek Koç. Η πρώτη ημέρα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με τον Μέγαλο Αρχιερατικό Εσπερινό της Εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βλατάδων και την πανηγυρική ομιλία του πρωτ.οπρεσβυτέρου-καθηγητή Ιωάννη Σκιαδαρέση με θέμα «Ο πνευματικός άνθρωπος στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου», καθώς και με την τελετή αποκαλυπτηρίων πλακών των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυντών και Εφόρων του ΠΙΠΜ.

Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου που ξεκίνησε με τον Όρθρο και την αρχιερατική θεία λειτουργία στο Καθολικό της Ι. Μονής Βλατάδων ήταν αφιερωμένη στην ίδρυση δικτύου συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον διορθόδοξο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό μετά την παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας και των στόχων του από τον Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, στην οποία έλαβαν μέρος η Φλώρα Καραγιάννη (Αρχαιολόγος, ΥΠΠΟΑ, Έφορος ΠΙΠΜ), «Νέες επιστημονικές δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών», ο Σεβ. Μητροπολίτης Δαρδανελλίων κ. Νικήτας (Διευθυντής Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας»), «Το επιστημονικό έργο του Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» στις ΗΠΑ», ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης), «Το έργο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: 50 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία και την κοινωνία» και ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάσκων στο ΕΑΠ, Επισκέπτης Ερευνητής στο KU Leuven), «Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και του ερευνητικού της κέντρου».

Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Βασιλείου Πάππα (Προέδρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, «Το έργο της Πολιτιστικής Ακαδημίας “Άγιος Επιφάνιος” της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου», ο Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου (Γενικός Διευθυντής Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου), «Το επιστημονικό έργο του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Κύκκου και η εν γένει πολιτιστική δραστηριότητά της», ο Δρ. Μανόλης Βαρβούνης (Διευθυντής Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας), «Το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και το επιστημονικό του έργο», ο κ. Αναστάσιος Ντούρος (Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας) «Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο της Αγιορειτικής Εστίας» και ο Δημήτρης Πλεξουσάκης (Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ) «Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ΙΤΕ για τον Πολιτισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά». Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών συνεδριών οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην ιστορία και το έργο των ιδρυμάτων τα οποία εκπροσωπούσαν.

Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου για την ίδρυση δικτύου συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκκλησιαστικών φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως επίσης και διμερούς συνεργασίας του ΠΙΜΠ με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Αγιορειτική Εστία.

Το Δίκτυο, στο οποίο εκτός του ΠΙΜΠ συμμετέχουν το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (Chambésy, Γενεύη), το Πατριαρχικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο «Πατριαρχης Αθηναγόρας» (Berkeley, ΗΠΑ), η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτιστικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και η Αγιορειτική Εστία, συστάθηκε αποσκοπώντας στη συνεργασία μεταξύ όλων των μερών σε θέματα ανάδειξης του ρόλου της πατερικής και της εν γένει εκκλησιαστικής παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο, της μελέτης, προβολής και ανάδειξης της ορθόδοξης θεολογίας και του χριστιανικού πολιτισμού στις ποικίλες εκφάνσεις του κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή ως τις ημέρες μας, του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, κ.ά.

Οι εργασίες του επετειακού συμποσίου ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της δεύτερης ημέρας με τη μουσική παράσταση «Ο Αλησμόνητος κήπος» του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς».

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, εκτός από τον Διευθυντή της Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, εκπροσωπήθηκε και από τον Δρ. Νικόλαο Ασπρούλη (Αναπληρωτή Διευθυντή, Διδάσκοντα στο ΕΑΠ) και την κ. Τάνια Αβέλλα (Θεολόγο, Master Παιδαγωγικών, Μέλος της Ομάδας Επιμόρφωσης για το Μάθημα των Θρησκευτικών).

Για να διαβάσετε την παρουσίαση του Δρ. Π. Καλαϊτζίδη πατήστε εδώ

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2