Διαδικτυακή διάλεξη
Sabino Chialà
«EΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ, ΑΛΛ’ ΟΥΚ ΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Η ΠΡΟΣ ΔΙΟΓΝΗΤΟΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2025, 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας
Η τρίτη διάλεξη του φετινού, πέμπτου κύκλου εκδηλώσεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Θα έχει τίτλο «“ἐν τῷ κόσμῳ ἀλλ’ οὐκ ἐκ τοῦ κόσμου”: Η Προς Διόγνητον Επιστολή και η σημασία της για την εποχή μας» και θα δοθεί από τον Δρ Σαμπίνο Κιαλά, ηγούμενο της μοναστικής αδελφότητας του Μπόζε στην Ιταλία. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά μέσω Zoom, στη διεύθυνση https://us06web.zoom.us/j/89046729095. Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από τον Νίκο Κουρεμένο, Δρ Κοπτικών Σπουδών και επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας. Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι τα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Η αρχαία Επιστολή προς Διόγνητο, ένα κείμενο χαμένο για αιώνες που βρέθηκε κατά τύχη στην Κωνσταντινούπολη το 1436, δίνει ένα πολύ ωφέλιμο μήνυμα για την εποχή μας και τις Εκκλησίες μας. Καθορίζει τη θέση των Χριστιανών στην κοινωνία, με τρόπο που προκαλεί τους σημερινούς μας προβληματισμούς. Η διάλεξη θα επιχειρήσει να εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτό το μήνυμα.
Ο Σαμπίνο Κιαλά, ηγούμενος της μοναστικής αδελφότητας του Μπόζε, είναι μελετητής της σημιτικής φιλολογίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν-λα-νεβ. Έχει μελετήσει απόκρυφα χριστιανικά κείμενα, δημοσιεύοντας μετάφραση και σχολιασμό του βιβλίου των παραβολών του Ενώχ (LibrodelleparabolediEnoc.Testoecommento, Brescia 1997). Στην εργασία του με Συριακά κείμενα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Ισαάκ της Νινευή, μεταφράζοντας στα ιταλικά ορισμένα έργα του, ιδίως το Discorsiascetici.Terzacollezione, Bose 2004, του οποίου έχει επίσης ετοιμάσει μια κριτική έκδοση, Isacco diNinive.Terzacollezione,CSCO637-638:Script.Syr. 246-247, Lovanii 2011. Έχει επίσης δημοσιεύσει ορισμένες εισαγωγικές μελέτες για την ιστορία και τη σκέψη του Ισαάκ, μεταξύ των οποίων το Dall 'ascesieremiticaallamisericordiainfinita.Ricerche su Isacco di Ninive e la sua fortuna, Firenze 2002. Ο ανατολικοσυριακός μοναχισμός εμπίπτει επίσης στο φάσμα του ενδιαφέροντός του (AbramodiKashkarelasuacomunità, Bose 2005), καθώς και η ιστορία της συριακής εξήγησης (Laperladaimoltiriflessi.LaletturadellaScritturaneipadrisiriaci, Qiqajon, Bose 2014). Σε συνεργασία με τον Ignazio De Francesco έχει εκδώσει μια συλλογή με σχόλια των ισλαμικών ρητών του Ιησού (IdettiislamicidiGesù, Milano 2009). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Studium Biblicum Francisanum στην Ιερουσαλήμ, στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ στο Λίβανο και τελευταία στη Θεολογική Σχολή του Τορίνο. Είναι μέλος της Αμβροσιανής Ακαδημίας του Μιλάνου, πρώην πρόεδρος της Syriaca, της ένωσης συριακών σπουδών στην Ιταλία, και από το 2014 είναι ένα από τα μέλη της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.