Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Ολοκλήρωση Συνεδρίου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ETOIMAZOΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

με συμμετοχή συνεργατών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Από τις 11 ως τις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ερμηνεύοντας το παρόν και ετοιμάζοντας το μέλλον: Η θεολογία στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας σήμερα», με συμμετοχή ερευνητών από τον Λίβανο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τις Ανατολικές Εκκλησίες της Καθολικής Επισκοπής του Ρέγκενσμπουργκ (Γερμανία) που διευθύνεται από τον Δομηνικανό π. Dietmar Schon, σε συνεργασία με την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία) που διευθύνεται από τον καθηγητή Assaad Elias Kattan. Εντάσσεται σε μια σειρά ετήσιων συνεδρίων του Ινστιτούτου για τις Ανατολικές Εκκλησίες που, τα τελευταία χρόνια, έχουν συμπεριλάβει τη θεολογία στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Το Συνέδριο εστίασε σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως «εκκλησιαστική περιοχή της Αντιόχειας», ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τη Συρία, αλλά επίσης τον Λίβανο, τις αραβικές χώρες και τις χώρες όπου υπάρχει αραβική διασπορά στην Αμερική και την Ευρώπη. Οι συνεδρίες ήταν μοιρασμένες σε πέντε ενότητες, συγκεκριμένα τη βιβλική θεολογία και ερμηνευτική («Διαβάζοντας τη Βίβλο στην Αντιόχεια σήμερα: Επιτεύγματα και προκλήσεις»), την κληρονομιά της αραβικής χριστιανικής θεολογίας που άνθισε μετά την εμφάνιση του Ισλάμ («Οι νέες φωνές των παλαιών κειμένων»), τη θέση των γυναικών και των νέων («Γυναίκες και νέοι στην Αντιόχεια: Μια πρόσφατη προσθήκη ή μια πρόσθετη αξία;»), τη σημασία του πολιτικού πλαισίου της περιοχής από τον Μεσαίωνα ως σήμερα («Το πλαίσιο ως πρόκληση») και τέλος το ερώτημα του μέλλοντος σε ένα πλαίσιο πολιτικής θεολογίας («Ένα νέο όραμα για μια Εκκλησία ζυμωμένη με ιστορία;»).  

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, με θέμα «Η σύγχρονη Αντιοχειανή ταυτότητα μεταξύ αποικιοκρατίας, Ρωμηοσύνης και παγκόσμιων προκλήσεων» και ο επιστημονικός συνεργάτης Δρ. Νίκος Κουρεμένος με θέμα «Συνδυάζοντας την Οικουμενική Κίνηση με τη Μεταμοντέρνα εποχή: Προσεγγίζοντας τη λεγόμενη σχολή της Αντιόχειας μέσα από το πρίσμα της Νίκαιας». Τα κείμενα των εισηγήσεων του Συνεδρίου αναμένεται να εκδοθούν σύντομα. 

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου όπως ανακοινώθηκε εδώ

Διαβάστε τον Χαιρετισμό Υποδοχής στο Συνέδριο από τον καθηγητή της Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, Assaad Elias Kattan, εδώ

 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Αναβολή Συνεδρίου Και Φεστιβάλ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2