Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τέταρτη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024. Ήταν η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλή ή ευλογία;» στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Θεοφάνης Τάσης (Λέκτορας Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Αυστρία και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Gallen, Ελβετία) και η Δρ. Γκέιλ Βολοσιάκ (Καθηγήτρια, Τμήμα Ακτινολογικής Ογκολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Η.Π.Α). Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Δρα Νικόλαο Ασπρούλη (Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).
Μιλώντας πρώτος, ο Θεοφάνης Τάσης τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί με καταιγιστικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν προβλέπεται να καταστεί ενσυνείδητη, καθώς η ενσυνείδηση προϋποθέτει κάποιου είδους σωματικότητα, ενώ τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν μπορούν να επέμβουν αλλοιώνοντας τους υπολογιστές, τουλάχιστον προς το παρόν. Έθεσε το ερώτημα της ευθυγράμμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις ανθρώπινες αξίες, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη εμφανιστεί εφαρμογές που μπορούν να χαρακτηριστούν ανησυχητικές, όπως λ.χ. η δημιουργία ψηφιακών κλώνων ανθρώπων που λειτουργούν αυτόνομα. Τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να περιοριστεί σε εργαλειακές δραστηριότητες (όπως π.χ. η διαχείριση αποβλήτων) και υπογράμμισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις κινούνται αργά χωρίς να αγγίζουν την ίδια την έρευνα, ενώ υφίσταται ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να μην καταλήξει ανήθικη και επικίνδυνη. Ολοκλήρωσε την εισήγηση του, θέτοντας το ερώτημα τι είναι τελικά ο άνθρωπος.
Με τη σειρά της, η Γκέιλ Βολοσιάκ ξεκίνησε από το ερώτημα τι είναι ηθικό, τονίζοντας ότι η τεχνολογία αυτή καθεαυτή δεν είναι ούτε ηθική ούτε ανήθικη, αλλά εξαρτάται από τη χρήση της. Εξήγησε την έννοια της μηχανικής μάθησης, της ανάλυσης δεδομένων και της λήψης αποφάσεων, απαριθμώντας πεδία όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογή σήμερα, εκτελώντας εργασίες που είναι αδύνατο να εκτελεστούν από το ανθρώπινο μυαλό σε πεπερασμένο χρόνο. Εξήγησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ειδικεύεται στο να παράγει έργο με ελάχιστη ανθρώπινη τροφοδότηση, αλλά υπογράμμισε ότι απαιτείται ανθρώπινος έλεγχος των αποτελεσμάτων που παράγονται από αυτήν, όπως επίσης και γενικότερη λογοδοσία, ανάπτυξη πραγματικά ανοιχτών και διαφανών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και απαλοιφή των προκαταλήψεων, που προκύπτουν από τη ανεπαρκή συλλογή δεδομένων. Συνόψισε τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στα πεδία της Ιατρικής και της Θεολογίας, κάνοντας τη διαπίστωση ότι η μετα-νεωτερική τεχνολογία καταλήγει στα ίδια ερωτηματικά που έθετε και η προ-νεωτερική θεολογία, και υπογραμμίζοντας ότι σε όλα τα προβλήματα υπάρχει ανάγκη διάκρισης ώστε να μην αναμασούμε τις παλαιές απαντήσεις αλλά να κατανοούμε ποια είναι η τρέχουσα πραγματικότητα.
Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube, στα αγγλικά (https://youtu.be/6A-gQiWcMpA) και στα ελληνικά (https://youtu.be/iD6anWr-EM4). Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα είναι η διάλεξη του Πώλ Λαντουσέρ στις 25 Απριλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.