Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Η Εκκλησία και η κλιματική κρίση

Πρασινίζοντας την ενορία μου

Οικολογικό επιμορφωτικό σεμινάριο
για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού

Από το 2021, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και με τις ευλογίες του οικείου ποιμενάρχη κ. Ιγνατίου, επιχειρεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, συμβάλλοντας με τις δικές της δυνάμεις στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό έχει μέχρι στιγμής διοργανώσει διεθνή συνέδρια, δια ζώσης και διαδικτυακά, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδόσεις και άλλες δράσεις. Παράλληλα, εκτός από την καθιέρωση του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου ως «πράσινης ενορίας», τους τελευταίους μήνες γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την ίδρυση, στα όρια της τοπικής Μητρόπολης Δημητριάδος, της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας με θρησκευτική βάση και τη συμμετοχή σε βάθος χρόνου όλων των ενοριών και ιερών μονών της Μητροπόλεως.

Εν όψει της ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας, διοργανώνεται ειδικό σεμινάριο επιμόρφωσης των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο πλαίσιο των οικολογικών δράσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι ιερείς για τη σημασία της ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας, για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και για το συμβολικό αποτύπωμα αυτής της δράσης για τον ρόλο της Εκκλησίας ευρύτερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, στον απόηχο μάλιστα των πρόσφατων καταστροφών από τη θεομηνία «Ντάνιελ», ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που εύκολα μπορούν να αξιοποιηθούν στο επίπεδο μια ενορίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κατά το δυνατό αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 10 π.μ – 1 μ.μ. και έιναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ομιλητές είναι:

Ο Δημήτριος Κόλλιας, Σύμβουλος Ενέργειας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Δρ. Γιώργος Παπαβασιλείου, κλιματικός επιστήμων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, Δρ. Θεολογίας, προϊστάμενος ιερού ναού Ευαγγελίστριας (πράσινης ενορίας) στη Νέα Ιωνία Βόλου

Ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής και υπεύθυνος οικολογικών δράσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2