Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου συνδιοργανώνουν από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Πήλιο – Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων» το τριήμερο 14, 15, 16 Ιουλίου 2023, στη Ζαγοράτου Πηλίου. Οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στόχος του Επιστημονικού Συμποσίου είναι η ανάδειξη των διαχρονικών και πολυσύνθετων σχέσεων του Αγίου Όρους με το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και η διεύρυνση του επιστημονικού διαλόγου με κύριο άξονα την ιστορική, πνευματική και πολιτιστική σύνδεση των δύο τόπων. Στο εν λόγω συμπόσιο έχουν κληθεί να εισφέρουν την γνώση και την εμπειρία τους επιστήμονες και ερευνητές στο πλαίσιο των ακόλουθων θεματικών ενοτήτων:

-Ιστορική σχέση των δύο τόπων (π.χ. εποικίσεις / ίδρυση μονών στο Πήλιο από Αγιορείτες, Πηλιορείτες στο Άγιον Όρος).

-Ιστορικές / πνευματικές μορφές Πηλιορειτών – Αγιορειτών.

-Συνάφειες / επιρροές εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο Πήλιο και το Άγιον Όρος.

 

Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, Tim Vyner, υδατογραφία, 2013

 

 Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου, Οι κήποι της Μονής, Υδατογραφία - Γκουάς, 2013

Παράλληλα η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του βρετανού εικαστικού, καθηγητή στη σχολή καλών τεχνών του Bath Spa University της Μεγάλης Βρετανίας, Tim Vynerμε τίτλο: «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» που θα εκτεθεί στον χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (16 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου).

 

Για να διαβάσετε/κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου, πατήστε εδώ.

Εισαγωγικό κείμενο Οργανωτικής Επιτροπής

Το Άγιον Όρος καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερχιλιετούς ιστορίας του, υπήρξε προπύργιο της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης διαδραματίζοντας κορυφαίο ρόλο στη διάδοση του ορθόδοξου μοναστικού ιδεώδους όχι μόνο σε περιοχές της ελλαδικής χερσονήσου αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική και πέρα από αυτήν, είτε μέσα από την λειτουργία του θεσμού των Μετοχίων είτε με τη δράση μεμονωμένων μοναχών.

Το Πήλιο, ένας τόπος πανομοιότυπου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά συνάμα ένα «άγιον όρος» κι αυτό το ίδιο, κατάσπαρτο ήδη από τα βυζαντινά χρόνια από μικρά και μεγάλα μοναστικά ιδρύματα, ήταν εύλογο να συνδεθεί στενά με τον Άθωνα. Αδιάψευστοι μάρτυρες της σύνδεσης αυτής υπήρξαν τα πολλά αγιορείτικα μετόχια αλλά και σημαντικά αυτοτελή μοναστήρια που ίδρυσαν μεγάλες μορφές αγιορειτών, όπως ο άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ιδρυτής της μονής Σουρβιάς και ο όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων, ιδρυτής της μονής Φλαμουρίου. Συνέπεια, δε, της πνευματικής σύνδεσης Πηλίου - Άθωνος πρέπει να θεωρηθεί η έντονη προσέλευση Πηλιορειτών στα αγιορείτικα μοναστήρια, η γόνιμη επικοινωνία μεταξύ των δύο τόπων, η πνευματική δράση σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Διονύσιος ο Ζαγοραίος και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, η περιοχή του Πηλίου, κυρίως από τα τέλη του 18 ου και κατά τον 19 ο αιώνα, αναδεικνύεται σε τόπο υποδοχής Αγιορειτών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων επιδρά καθοριστικά στην εξέλιξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

-Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας

-Μαρία Νάνου, Ιστορικός βυζαντινής τέχνης, Θεολόγος / Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Διογένης Καραγιαννακίδης, Δρ. Ν. Δικηγόρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου

-Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Επιστημονικό Συμπόσιο - Πληροφορίες

Τόπος: Ζαγορά Πηλίου

Χώρος: Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Διάρκεια: 14 & 15 Ιουλίου 2023

Η έκθεση: Tim Vyner «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος»

Χώρος: Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς

Διάρκεια: 16 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αγιορειτική Εστία / +30 2310 263308 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.agioritikiestia.gr Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου / +302426022221 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το επιστημονικό Συμπόσιο "Πήλιο - Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων", τελεί υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και συμμετέχουν με ομιλίες ο καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης κ. Γιώργος Τσιγάρας και η ιστορικός Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, κα Μαρία Νάνου, Διευθυντές του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

 

 


 

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ...

Οκτώβριος
Πέμπτη
19
https://www.acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1171-o-orthodoksos-xristianismos-metaksy-p...
09:00 h

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ Τ...

Νοέμβριος
Παρασκευή
3
https://www.acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1170-diethnes-synedrio-pros-timin-tou-omot...
09:00 h

Προαναγγελίες

  • 1
  • 2