Καιρός του ποιήσαι - 3
Στρογγυλή τράπεζα
Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ:
Η ΜΟΣΧΑ ΚΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ.
Συνεδριακό κέντρο Forum (Δεληγιώργη 9, Βόλος)
και διαδικτυακά
Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. Πρόκειται για στρογγυλή τράπεζα με θέμα το βιβλίο «Η Τρίτη Ρώμη: Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας». Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς), ο βολιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Η εκδήλωση θα έχει υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία στο Συνεδριακό Κέντρο Forum (Δεληγιώργη 9, Βόλος) και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom στη διεύθυνση https://us06web.zoom.us/j/83933282239.
Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει ένα ζήτημα καθαρά γεωπολιτικό, παρά την φαινομενικά θρησκευτική του διάσταση: τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Μόσχα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ιδέα ότι η Μόσχα αποτελεί μια «Τρίτη Ρώμη» είναι σε πολλούς οικεία, λίγοι γνωρίζουν ωστόσο πως ο αυτοπροσδιορισμός της Μόσχας ως Τρίτης Ρώμης τροφοδοτείται συστηματικά από μια ρωσική κρατική γραμμή δημιουργίας θρησκευτικών «αποικιών», με προφανείς πολιτικούς στόχους. Η από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον Ορθόδοξο κόσμο γνώρισε σημαντική έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου» με στόχο την στροφή της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα η Μόσχα προσπάθησε, με απειλές και πράξεις δολιοφθοράς κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εμποδίσει την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί ουσιαστικά τμήμα της. Έχοντας αποτύχει να εκβιάσει τις εξελίξεις, διέκοψε σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και με κάθε άλλη Εκκλησία που αναγνώρισε την θρησκευτική χειραφέτηση της Ουκρανίας. Μελετώντας την διαμόρφωση της ρωσικής Ορθοδοξίας και την κοσμοθεωρία του κράτους και της Εκκλησίας στην Ρωσία, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας επιχειρεί στο βιβλίο του να καταδείξει πώς γεννήθηκε η υπερφίαλη «γεωπολιτική της Ορθοδοξίας». Μόλις σήμερα, και ενώ η ορθόδοξη Οικουμένη κινδυνεύει να διχοτομηθεί, εμφανίζεται ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για όλα αυτά, πέραν του στενού κύκλου του κλήρου, των εκκλησιαστικών ιστορικών και των διπλωματών. Οι Ρώσοι παραμένουν δέσμιοι της γοητείας ενός ένδοξου παρελθόντος. Μήπως όμως η ψύχωσή τους με την αυτοκρατορική ιδέα και την ισχύ υπονομεύει τελικά την επιρροή τους στον Ορθόδοξο κόσμο;
Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κέιμπριτζ, αλλά εγκατέλειψε τη νομική καριέρα το 2003 και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, γοητευμένος από τον τωρινό και τον ιστορικό κόσμο της. Έχοντας πειραματιστεί σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του «Mergermarket», του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου Financial Times.
Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Δ. Παπαθωμάς γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα Κοζάνης και είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών «Σωκράτης– Gratianus» (Παρίσι XI). Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Θρησκειολογίας και είναι μέλος πολλών διεθνών ακαδημαϊκών θρησκευτικών οργανισμών. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Γαλλία, την Αθήνα και την Εσθονία. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διευθυντής του Τομέα Κανονικής Θεολογίας του ίδιου οργανισμού.
Ο Θανάσης Σαμαράς, σήμερα συνταξιούχος, υπήρξε για χρόνια αρχισυντάκτης και διευθυντής της βολιώτικης εφημερίδας «Η Θεσσαλία», ενώ έχει θητεύσει επίσης σε Αθηναϊκές εφημερίδες, όπως η Ελευθεροτυπία, το Βήμα και Τα Νέα.
Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ. Από πολύ νωρίς, γοητεύτηκε από την ρωσική γραμματεία κι έτσι άρχισε να μεταφράζει εμβληματικές προσωπικότητες και κείμενα. Μέχρι σήμερα, έχει μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία, τα οποία αφορούν όλο το εύρος των ρωσικών γραμμάτων, καλύπτοντας φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, κριτική της λογοτεχνίας κ.ά. Το 2014 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το περιοδικό «Στέπα», μία τετραμηνιαία επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού, στο οποίο δημοσιεύει μεταφράσεις σημαντικών στοχαστών και λογοτεχνών, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τον Έλληνα αναγνώστη να προσεγγίσει το περίπλοκο μα και γοητευτικό ρωσικό πολιτισμό. Παράλληλα, δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά.