Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Διαδικτυακή διάλεξη

Τζωρτζ Δημακόπουλος

“ΣΩΣΟΝ, ΚΥΡΙΕ, ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ”
ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η επόμενη ομιλία του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., με ομιλητή τον Τζωρτζ Δημακόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) και Συνιδρυτή-Συνδιευθυντή του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «“Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου”: Ο καθαγιασμός της βίας στα εκκλησιαστικά κείμενα». Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγο ερευνήτρια του Ελληνικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom είναι

https://us06web.zoom.us/j/87270640611

 

Στη διάλεξη του, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος θα παρουσιάσει την γεμάτη εκπλήξεις ιστορία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), εστιάζοντας ιδιαίτερα στα γεγονότα της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηρακλείου. Ο Ηράκλειος, όπως φαίνεται, ήταν αυτός που ζήτησε τη σύνθεση του τροπαρίου της εορτής «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου», το οποίο σηματοδότησε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι χριστιανικοί ύμνοι αντιμετώπιζαν τη βία.

Ο καθηγητής Τζωρτζ Δημακόπουλος κατέχει την έδρα «Fr. John Meyendorff & Patterson Family» του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ, του οποίου είναι συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής. Είναι επίσης συν-εκδότης του περιοδικού Journal of Orthodox Christian Studies. Γεννημένος στο Τενεσί, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος ήρθε στο Φόρντχαμ το 2002, έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό του στις Θρησκευτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. Μαζί με τον Αριστοτέλη Παπανικολάου, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος ίδρυσε το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Φόρντχαμ, το οποίο είναι το μοναδικό ερευνητικό πανεπιστημιακό κέντρο για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κέντρο διευκολύνει, χρηματοδοτεί και δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται ευρύτερα με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Ως εκπρόσωποι του Κέντρου, οι Δημακόπουλος και Παπανικολάου έχουν κερδίσει πολλές επιχορηγήσεις μεγάλου κύρους, όπως από το Αμερικανικό Εθνικό Κληροδότημα Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ίδρυμα Henry Luce, το Βρετανικό Συμβούλιο και το πρόγραμμα Leadership 100.

Η διάλεξη αναβλήθηκε δείτε εδώ.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ – 3

Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ – 3

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι δύο Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2