Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Κέιμπριτζ (Μεγάλη Βρετανία), 14–16 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτότυπη ανακοίνωση και τις δυνατότητες συμμετοχής εδώ:

https://www.iocs.cam.ac.uk/iocs-international-conference-2022

Το συνέδριο θα διερευνήσει τη σημασία του έργου του Παύλου Φλορένσκυ για τη ζωή και τη σκέψη στον 21ο αιώνα. Ο Φλορένσκυ το 1904, σε ηλικία είκοσι δύο ετών, έγραψε ότι στόχος του ήταν «να δημιουργήσει μια σύνθεση εκκλησιαστικότητας και κοσμικού πολιτισμού» και «να αγκαλιάσει με ειλικρίνεια όλη τη θετική διδασκαλία της Εκκλησίας και την επιστημονική-φιλοσοφική κοσμοθεωρία, μαζί με τις τέχνες κ.λπ.» Μια δεκαετία αργότερα, στο πρώιμο magnum opus του, ξεκινά οριοθετώντας αυτό που αποκαλεί «ζωντανή θρησκευτική εμπειρία», προσβάσιμη μέσω της ασκητικής πρακτικής, ως το «μόνο νόμιμο» μονοπάτι για την ανάκτηση των θησαυρών της χριστιανικής γνώσης . Αυτές οι δηλώσεις του νεαρού Φλορένσκυ αποτυπώνουν την κύρια κινητήρια δύναμη του πνευματικού του έργου. Η σκέψη του χαρακτηρίζεται από μια τολμηρή και εξαιρετική διασταύρωση μεταξύ της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της επιστήμης, της τέχνης και ενός ευρέος φάσματος άλλων κλάδων που έχει τις ρίζες του σε ένα θεολογικό όραμα του κόσμου.

Εκπαιδευμένος στα μαθηματικά και τη φυσική, ο Φλορένσκυ χρησιμοποίησε τις αλλαγές στα επιστημονικά και μαθηματικά μοντέλα που συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα για να διατυπώσει την ολοκληρωμένη χριστιανική κοσμοθεωρία του και να παρουσιάσει την κατανόησή του για την πραγματικότητα, τη γνώση, τη λατρεία και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η ανθρώπινη ύπαρξη, πίστευε, ξετυλίγεται στο σημείο συνάντησης του έμφυτου με το υπερβατικό, και η μονόπλευρη, μετα-καντιανή προσπάθεια να διερευνηθεί το σύμπαν sub specie finiti έχει ολοκληρώσει την πορεία της χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Ο Φλορένσκυ, ωστόσο, ήταν πεπεισμένος ότι τόσο αυτές οι επαναστατικές επιστημονικές ανακαλύψεις όσο και η άμεση εμπειρία της πνευματικής πραγματικότητας χρησίμευαν για να υπονομεύσουν τον αντιμεταφυσικό και θετικιστικό προσανατολισμό που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ανοίγοντας το δρόμο για αυτό που αργότερα θα αποκαλούσε «συγκεκριμένη μεταφυσική».

Μεγάλο μέρος του έργου του συνεχίζει να μην έχει επαρκώς ερευνηθεί, ειδικά στη Δύση όπου τα γραπτά του μόλις τώρα αρχίζουν να μεταφράζονται, και το Συνέδριο αποτελεί προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το κενό. Ο κύριος στόχος θα είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητα των ιδεών του για το έργο της σκέψης στον 21ο αιώνα. Οι ομιλητές καλούνται να αναλύσουν οποιαδήποτε πτυχή του έργου του Φλορένσκυ, όπως για παράδειγμα, ως ποιο σημείο μπορεί να γίνει κατανοητή η έννοια του Φλορένσκυ για τη «ζωντανή θρησκευτική εμπειρία» ως επανερμηνεία ή ανάπτυξη του νοερού φωτισμού του βυζαντινού μυστικισμού; Σε ποιο βαθμό η κατανόησή του για την «εμπειρία» ομοιάζει με τη φαινομενολογική αναγωγή που ξεκίνησε στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα; Μπορεί η «συγκεκριμένη μεταφυσική» του Φλορένσκυ να διαβαστεί ως μετα-κριτική του μετα-μεταφυσικού προσανατολισμού που κυριαρχεί —στον απόηχο του Βιτγκενστάιν και του Χάιντεγκερ— στη σύγχρονη φιλοσοφία; Υπάρχουν συγγένειες μεταξύ της «συγκεκριμένης μεταφυσικής» του Φλορένσκυ και της «θεωρίας του ενδιάμεσα» του Ουίλλιαμ Ντέσμοντ και της αντίληψής του για το «οικείο παγκόσμιο»; Πόσο πολύτιμοι είναι οι θεολογικοί στοχασμοί του Φλορένσκυ για το μυστήριο και τη λειτουργία που διατυπώνονται στη λιγότερο γνωστή ανθρωποδικία του; Πώς μπορούμε να (επανα)ερμηνεύσουμε το έργο του Φλορένσκυ μέσα στον ορίζοντα της σύγχρονης σκέψης; Και εξίσου σημαντικό, σε ποιο βαθμό η έκκληση του Φλορένσκυ στην «άμεση εμπειρία», όπως εξαγνίζεται μέσω του ασκητισμού, βοηθά να «περάσει ένα υγρό σφουγγάρι πάνω από τα αρχαία γραπτά» που η Εκκλησία έχει θησαυρίσει, ξεκλειδώνοντας τα πλούτη της πατερικής πνευματικότητας για τη σύγχρονη ζωή;

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ σε συνεργασία με τον καθηγητή Μπρους Φολτς (Κολλέγιο Έκερτ, Φλόριντα, ΗΠΑ) και θα έχει υβριδική μορφή (επί τόπου και δικτυακό).

Επιβεβαιωμένοι ομιλητές:

Καθηγητής John Milbank (Πανεπιστήμιο Νόττινχαμ)

Καθηγητής Andrew Louth (Πανεπιστήμιο Durham)

Καθηγητής Bruce Foltz (Eckerd College, Φλόριντα)

Δρ Avril Pyman (Πανεπιστήμιο Durham)

Δρ Anke Niederbudde (Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian, Μόναχο)

Δρ Clemena Antonova (Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Βιέννη)

Δρ Alexei Nesteruk (Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ)

Δρ Christoph Schneider (IOCS, Κέιμπριτζ)

Καθηγητής Paul Gavrilyuk (Πανεπιστήμιο Αγ. Θωμά, Μινεσότα)

Διοργανωτές συνεδρίου: IOCS με τον καθηγητή Bruce Foltz (Eckerd College, FL)

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές συνέδριο: «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής»

Διεθνές Συνέδριο ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 16-19 Ιουνίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» Μελισσάτικα, Βόλος Από την εποχή της διαμάχης μεταξύ Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2