Καιρός του ποιήσαι: Η Ορθοδοξία ενώπιον της πανδημίας του κορωνοϊού
Επιμέλεια: Νικόλαος Ασπρούλης & Nathaniel Wood Κείμενα: Νικόλαος Ασπρούλης & Nathaniel Wood, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας), π. Robert M. Arida, π. Alexis Vinogradov, Ιερομόναχος Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανός, Will Cohen, Διάκ. Mark Roosien, Διάκ. Paul Gavrilyuk, π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Crina Gschwandtner, π. Elias Villis, Διάκ. Brandon Gallaher & π. Richard René, Susan R. Holman, Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος (Ζωγράφος), π. Νicholas Kazarian, Gregory Tucker, Διάκ. Nicholas Denysenko, Elena Romashko, John P. Burgess, Regina Elsner, Febe Armanios, Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος (Αντωνόπουλος), π. Αθανάσιος Καρατζογιάννης, Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (Γιαννίρης).
Έκδοση: Ιούλιος 2020 176 σελίδες, διαστάσεις 14 Χ 20, μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5375-06-5
Τα 24 κείμενα του συλλογικού αυτού έργου πραγματεύονται τόσο τις θεολογικές παραμέτρους του όλου ζητήματος όσο και τα ποιμαντικά ζητήματα που προέκυψαν και στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το ιστoλόγιο Public Orthodoxy (Δημόσια Ορθοδοξία) που επιμελείται το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham στη Νέα Υόρκη.
Παρά την κάθε είδους εθνική περιχαράκωση και ύψωση τειχών, η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι τα σύνορα δεν είναι παρά ανθρώπινες επινοήσεις, που τελικά δεν μπορούν να μας προστατέψουν από έναν πραγματικό εχθρό που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η θρησκευτική πίστη, οι χριστιανικές Εκκλησίες, η Ορθόδοξη Εκκλησία ειδικότερα, τι ρόλο έπαιξαν ή μπορούν άραγε να παίξουν απέναντι σε αυτή την δυσοίωνη πραγματικότητα; Το βιβλίο παραδίδει όχι μόνο μια σειρά από νηφάλιες προσεγγίσεις της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε, και που εκφράστηκαν ακριβώς στην κορύφωση της πανδημικής κρίσης, αλλά και ένα είδος πρώτου απολογισμού σχετικά με τα γεγονότα και τις στάσεις που υιοθετήθηκαν. Η κρίση του κορωνοϊού, με τις προκλήσεις που έθεσε σε όλα τα επίπεδα, ανέδειξε τελικά θεολογικά και ποιμαντικά προβλήματα πολλών κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, αλλά πρωτίστως έκανε φανερή την ανάγκη αναζήτησης ερμηνευτικών κριτηρίων, με βάση τα οποία η θεολογία θα μπορέσει να αξιολογήσει, να αποτιμήσει και να ερμηνεύσει την παρούσα συνθήκη