Επίκαιρα Άρθρα

Άρθρα που σχολιάζουν την επικαιρότητα
0
0
0
s2sdefault

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, ενθρονίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άκκρας, ενώπιον του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

Από τη μεστή θεολογικών νοημάτων και επίκαιρων σκέψεων προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας, αξίζει να επικεντρωθούμε στην παρούσα ανάρτησή μας σε δύο βασικά χαρακτηριστικά.

1) Το γεγονός ότι η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γκάνας ζει, αναπνέει και κινείται εν μέσω ποικιλίας ανθρώπων, φυλών, παραδόσεων, ομολογιών, θρησκειών. Μέσα σε μια πραγματικότητα που καθιστά επιτακτική την ειρηνική συνύπαρξη της Εκκλησίας με το ξένο, το διαφορετικό, μέσα από τον διάλογο και την αποδοχή, και όχι απλά την ανοχή. Η Εκκλησία, η πίστη γενικότερα, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Νιγηρίας, είναι και πρέπει να παραμείνει φορέας καταλλαγής και συμφιλίωσης των ανθρώπων με το Θεό και μεταξύ τους. Κι αυτά θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέσα από ειλικρινή διάλογο και συνομιλία με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες, αλλά και με τις άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ και τα Αφρικανικά Παραδοσιακά Θρησκεύματα. Αυτό δε αποτελεί, κατά τον Σεβ. Αλέξανδρο. μια ακόμη πρόκληση για το νέο Μητροπολίτη, καθώς κάθε ειλικρινής και αληθινός διάλογος, προϋποθέτει ανοιχτότητα, θέληση να ακούσουμε τον άλλο, ετοιμότητα για υπέρβαση προκαταλήψεων, διάθεση για μάθηση.

2) Ο ιεραποστολικός δρόμος και τρόπος του Απoστόλου των Εθνών Παύλου, όπως αυτός χαράχθηκε και εκφράστηκε στην πόλη των Αθηνών, στον Άρειο Πάγο, με την αναγνώριση της θρησκευτικότητας των Αθηναίων, της «ευσέβειάς» τους και του πόθου τους για γνωριμία με την «αλήθεια». Ο Παύλος επαινεί, δεν καταδικάζει, και έτσι μας δείχνει τον τρόπο του «κηρύττειν». Εισηγείται μια «συνέχεια» μεταξύ αυτών προς τους οποίους ευαγγελιζόμεθα το σωτήριον και του Ιησού Χριστού προς τον οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε τα βήματά τους. Το πάντοτε ανανεωτικό Πανάγιο Πνεύμα, «η συνεκτική και δημιουργική των απάντων Θεού Σοφία και Δύναμις», μας καλεί έστω και την εσχάτη ώρα, να αντιληφθούμε, συλλογικά πλέον, την αναγκαιότητα «αλλαγής παραδείγματος», εγκαταλείποντας ιεραποστολικά μοντέλα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, άλλες λογικές, άλλη θεολογία, άλλες πολιτικές επιλογές, ιερουργούντες καθημερινά, με πόνο και κόπο, αλλά κενωτικά και αγαπητικά, το μυστήριο της Σάρκωσης στο εδώ και τώρα. Μας προσκαλεί ακόμη, κατά τον Σεβασμιώτατο, να υιοθετήσουμε νέες στάσεις ζωής και να «τείνομεν ευήκοον ους» στις προφητικές εκείνες φωνές, κληρικών και λαїκών, ανδρών και γυναικών, που όλο και πληθαίνουν και που καλούν σε αλλαγή ρότας, σε αλλαγή νου, σε μετάνοια. Το διακύβευμα, στην αντίθετη περίπτωση, είναι η ίδια η αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας μας, ο ευαγγελικός λόγος και αλήθεια.

Οι σκέψεις αυτές του Σεβασμιωτάτου Νιγηρίας αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα ενόψει των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και ευρήτερα στην Αφρική και την Εκκλησία της, η οποία κυοφορεί ιδέες, θεολογία, νέες προσεγγίσεις και κατηγορίες σκέψεις, αγώνες, ζωή και ελπίδα. Για την Αφρική και την Εκκλησία της που δεν είναι δίκαιο να την εκλαμβάνουμε ως μόνιμο αποδέκτη ιδεών, απόψεων και προτάσεων θεολογικού λόγου και προβληματισμού, αλλά που έφτασε καιρός να την αποδεχθούμε ως ταμείο από το οποίο πολλά μπορούν να αντλήσουν και να ωφεληθούμε εμείς οι ίδιοι. Για την Αφρική που ενώ θα ήθελε όλους τους Ορθόδοξους αδελφούς να συμμετάσχουν σ' αυτή την διεργασία, δεν μπορεί να δεχθεί εθνικιστικές περί Εκκλησίας προσεγγίσεις. Για την Αφρική που ξέρει ότι με τη χάρη του Θεού, έστω τελικά και μόνη, θα διέλθει «και των θυρών κεκλεισμένων».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος ελάμπρυνε με την παρουσία του το βήμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κατά το Διεθνές Συνέδριο: «Εκκλησία και Πολιτισμός», από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2009, παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα: «Πολιτισμός και Ιεραποστολή». Λόγω της σπουδαιότητας του, το κείμενο της εισήγησης αυτής αναρτήθηκε ήδη στα επίκαιρα κείμενα της ιστοσελίδας της Ακαδημίας (Πολιτισμός και Ιεραποστολή ), ενώ επίκειται και η δημοσίευσή του στο σχετικό συλλογικό τόμο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις εκδόσεις «Ίνδικτος». Γαλλική μετάφραση του ίδιου κειμένου, μαζί με άλλα κείμενα από το παραπάνω διεθνές συνέδριο της Ακαδημίας, κυκλοφόρησε πρόσφατα στο σχετικό αφιέρωμα του γνωστού γαλλικού περιοδικού Istina, τεύχος 1, 2010 (βλ. σχετικά http://istina.eu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=156&cntnt01lang=fr_FR&cntnt01returnid=82 )

 

Για περισσότερα: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4720

και στο Ιστολόγιο Ιδιωτική Οδός: http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2011/02/blog-post_9779.html

Διαβάστε επίσης Προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ.Αλεξάνδρου

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας - Πρόσκληση Συμμετοχής

Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας - Πρόσκληση Συμμετοχής

Ο Τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου οργανώνει για τρίτη Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2