0
0
0
s2sdefault
Αφίσσα Διαλέξεων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου 2014, οι δύο συναντήσεις της σειράς διαλέξεων με γενικό τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας». Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν από κοινού η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η κοινωφελή εταιρεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και ο Σύνδεσμος Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Οι εν λόγω συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο κατάμεστο από κόσμο Δημαρχείο Βόλου και με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών να απαντήσει στους προβληματισμούς του «προσώπου» που πάσχει με την αρωγή της ψυχολογίας.

«Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο» ήταν το θέμα της πρώτης συνάντησης την οποία συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης. Πρώτος κατά σειρά, π. Βαρνάβας Γιάγκου, εφημέριος του Ιερού Ναού Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στην εισήγησή του με τίτλο. «Φόβος Θανάτου και καθημερινά άγχη», προσέγγισε το ζήτημα ποιμαντικά, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η εσώτερη αγωνία και ο φόβος του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο επιδρά στη ζωή των πιστών. Φόβος που εξαπλώνεται και στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς μπροστά στο φόβο της απόρριψης και της μη αποδοχής από το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον, ο άνθρωπος παύει σταδιακά να εκφράζεται και να λειτουργεί ελεύθερα. Ο δεύτερος εισηγητής, Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος / Παιδοψυχοθεραπευτής μίλησε για την «Συνδρομή της Οικογένειας στη γένεση και τη διαχείριση των φοβιών» ενώ τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία και την ωφέλεια, τόσο των θετικών συναισθημάτων (όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός, η συγκίνηση), όσο και των αρνητικών (όπως η λύπη, ο θυμός, ο φόβος).«Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη» ήταν το θέμα της δεύτερης συνάντησης, την οποία συντόνισε η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος (MSc) και εκπρόσωπος της κοινωφελούς εταιρείας ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας». Το θέμα της συνάντησης αυτής κλήθηκαν να παρουσιάσουν ο κ. Σταύρος Γκουγκουσκίδης, Κλινικός Ψυχολόγος (M. Sc.) και Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, που στην εισήγησή του με θέμα «Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης», αναφέρθηκε διεξοδικά στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου της κατάθλιψης, τη συμπτωματολογία των ανθρώπων που πλήττονται ή ενδέχεται να πληγούν σε κάποια στιγμή στη ζωή τους από την κατάθλιψη και ολοκλήρωσε με τους τρόπους διαχείρισης και υπέρβασής της. Τόνισε ωστόσο ότι η κατάθλιψη μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να αποβεί ωφέλιμη επειδή εξαναγκάζει τον άνθρωπο να ανασύρει από μέσα του επιθυμίες και ανάγκες που δεν θα εξέφραζε σε άλλη περίπτωση, επομένως να οδηγηθεί στην αυτογνωσία.

Ο δεύτερος ομιλητής, π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Ειρήνης Πύργου Ηρακλείου, ανέπτυξε το θέμα «Κατάθλιψη και χριστιανική ζωή». Στην εισήγησή του που χαρακτηρίζονταν από αμεσότητα λόγου, ειλικρινή και αυτοκριτική διάθεση, σκιαγράφησε την κατάθλιψη ως ένα οδυνηρό φαινόμενο (το οποίο σαφώς διέκρινε από τη χριστιανική νήψη), που δημιουργείται από την οίηση και την εσωστρέφεια του ανθρώπου και δεν θεραπεύεται παρά μόνο με την έξοδό του από τον εαυτό του και τη στροφή του προς τον Θεό και τον αδερφό του.
 
Tα βίντεο των δύο εκδηλώσεων: