Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

 Διεθνής Συνδιάσκεψη

«Ορθοδοξία και διαθρησκειακός διάλογος στην εποχή της εκκοσμίκευσης»

 

15-17 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Μελισσιάτικα, Βόλος

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο) διοργανώνουν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017 διεθνή συνδιάσκεψη με θέμα «Ορθοδοξία και διαθρησκειακός διάλογος στην εποχή της εκκοσμίκευσης». η συνδιάσκεψη θα διερευνήσει τη φύση και την ιστορία των διαθρησκειακών συναντήσεων από ορθόδοξη χριστιανική προοπτική. Επίσης, θα εξετάσει τις ποικίλες χριστιανικές θεολογίες για τις θρησκείες (συμπεριλαμβανομένου και του σχετικά νέου κλάδου της «συγκριτικής θεολογίας»), καθώς και τις επί μέρους πρακτικές του διαθρησκειακού διαλόγου, με ιδιαίτερη έμφαση στη θέση του τελευταίου στη δημόσια σφαίρα κατά την περίοδο μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, Ιούνιος 2016).

Ένα κλασικό ερώτημα που απασχολεί τους χριστιανούς όλων των παραδόσεων είναι εάν οι πιστοί των άλλων θρησκειών δύνανται να «σωθούν» ή, γενικότερα, αν υπάρχουν άλλες θρησκευτικές παραδόσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν απολύτρωση πέρα από την πίστη στον Ιησού Χριστό. Η συνδιάσκεψη έχει σκοπό να προσπελάσει με κριτικό πνεύμα και από μια ορθόδοξη σκοπιά, με έμφαση στην πατερική διδασκαλία, όλα τα κυρίαρχα «μοντέλα» θεολογίας των θρησκειών τα οποία συζητούν τη λύτρωση στο πλαίσιο των άλλων θρησκειών, όπως λ.χ. το μοντέλο του αποκλεισμού, το περιληπτικό, του πλουραλισμού, κ.ά., τις μετα-φιλελεύθερες κριτικές των μοντέλων αυτών, όπως και τη σύγχρονη στροφή προς τη «συγκριτική θεολογία», μακριά από τα αφηρημένα θέματα της σωτηριολογίας, προς μια προσεκτική μελέτη, από την πλευρά των χριστιανών θεολόγων, των κειμένων και των τελετουργιών των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων.

Μεταξύ των ομιλητών της συνδιάσκεψης είναι:

π. Andrew Louth, Ομ. Καθηγητής Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών Πανεπιστημίου Durham (Ηνωμένο Βασίλειο), Επίτιμος Εταίρος Θεολογικής Σχολής Ελεύθερου Πανεπιστημίου Άμστερνταμ (Ολλανδία)

π. Εμμανουήλ Κλάψης, Καθηγητής Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (ΗΠΑ)

Πέτρος Βασιλειάδης , Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Paul Ladouceur , Καθηγητής Θεολογικής Σχολής (Trinity College) Πανεπιστημίου Τορόντο) και Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας Μόντρεαλ (Faculté de théologie et de sciences religieuses, Université Laval, Καναδάς)

Αγγελική Ζιάκα , Αν. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Brandon Gallaher , Λέκτορας Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας Πανεπιστημίου Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου , Δρ. Θ., Διδάσκων στο ΕΑΠ, Αρχισυντάκτης περιοδικού Σύναξη

Νικόλαος Ασπρούλης , Δρ. Θ., Αναπληρωτής Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Christine Mangala Frost , Διδάσκουσα και Ερευνητικός Εταίρος, Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών (Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο)

Julia Konstantinovsky , Διδάσκουσα Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Marko Vilotic , Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Βελιγραδίου (Σερβία) και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Φιλοσοφίας και Θεολογίας (Trebinje, Βοσνία-Ερζεγοβίνη)

π. Tikhon Vasilyev, Υποψ. Διδάκτωρ, Wolfson College Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα.

Η γλώσσα της συνδιάσκεψης είναι η αγγλική. Για συμμετοχή απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με τη Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (τηλ. +3024210-93553, ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κα Βαλίλα Γιαννουτάκη).

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Προαναγγελίες

 ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ - 4ος Κύκλος

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς Περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2