Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

«Θεολογία Διαλεγόμενη:
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου»
Εκδηλώσεις:
Αίθουσα Forum - Βόλος
Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

 

Στις 18 και στις 19 Απριλίου 2018 η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, πραγματοποίσε με επιτυχία εκδηλώσεις στο Βόλο και τη Λάρισα αντίστοιχα, με θέμα: «Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών». Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα Forum στο Βόλο και στον πολυχώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα.

Στον εναρκτήριο λόγο του, και στις δύο εκδηλώσεις, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, τόνισε ότι η Ακαδημία από την ίδρυσή της και με κατεύθυνση προς μια σύγχρονη θεολογική προβληματική, επεδίωξε τη λειτουργία της ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της ορθόδοξης θεολογίας με τη διανόηση, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την τέχνη, τα ποικίλα ρεύματα της σύγχρονης σκέψης και την κοινωνία των πολιτών. Με πρωταρχικό της μέλημα την προαγωγή αυτού του είδους του διαλόγου, πορεύεται, οργανώνοντας ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, σεμινάρια, επιμορφώσεις και συνέδρια, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες, διεθνή ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Θεολογικές και Ανθρωπιστικές Σχολές. Με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός επιδιώκει - όπως παρατήρησαν όλοι οι ομιλητές - τη συζήτηση για τα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας, την ανάδειξη της σπουδαιότητας του διαλόγου της ορθόδοξης θεολογίας με τη Νεωτερικότητα, με τις προκλήσεις και τα ερωτήματα που αυτή θέτει στον σύγχρονο άνθρωπο. Παράλληλα, αποβλέπει στην καλλιέργεια και την προώθηση της σύγχρονης θεολογικής έρευνας και συνάμα στην προαγωγή της σύγχρονης ελληνόφωνης και ευρύτερα ορθόδοξης θεολογίας. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το εξαιρετικής σπουδαιότητας εκδοτικό πρόγραμμα της «Εκδοτικής Δημητριάδος», του εκδοτικού τμήματος της Ακαδημίας, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και σε συνεργασία και με άλλους εκδοτικούς οίκους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των ομιλητών που συμμετείχαν στη στρογγυλή τράπεζα στο Βόλο και τη Λάρισα, οι οποίοι, αφορμώμενοι από τίτλους βιβλίων που σχετίζονται με το έργο της Ακαδημίας, επεσήμαναν από κοινού τη σημασία της διεξαγωγής ενός ειλικρινούς διαλόγου, τις προϋποθέσεις του οποίου επιμελείται και καλλιεργεί η Ακαδημία τα τελευταία 18 χρόνια.
Συγκεκριμένα στον Βόλο ομιλητές ήταν:
Η Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Μαγνησίας, η οποία έχοντας συμμετάσχει σε εργασίες της Ακαδημίας, ασχολήθηκε με την έκδοση « Πολλές Γυναίκες ήταν επίσης εκεί. Η Συμμετοχή των Ορθόδοξων Γυναικών στην Οικουμενική Κίνηση » (στα αγγλικά), όπως επίσης και με τον συλλογικό τόμο με τίτλο: «Και επί γης ειρήνη… Όραμα και αίτημα για τους λαούς και τις χριστιανικές εκκλησίες σήμερα. Η ορθόδοξη συμβολή» και το βιβλίο «Επί γης Ειρήνη».

Ο Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκδοτική σειρά «Εν Διαλόγω» και με αφορμή το βιβλίο του Jean Daniélou «Δοκίμιο για το μυστήριο της ιστορίας» και τον συλλογικό τόμο «Εκκλησία και Εσχατολογία» πραγματεύτηκε τη σχέση της θύραθεν με την ιερά ιστορία, αλλά και τη διαλεκτική Ιστορίας και Εσχάτων.
Ο Δημήτρης Μπαλτάς, Δρ. Φιλοσοφίας, ο οποίος, αφού χώρισε σε τρεις κατηγορίες τα έργα, δηλαδή στους τόμους-Πρακτικά Συνεδρίων, στα θεολογικά δοκίμια Ελλήνων και ξένων θεολόγων καί στις μουσικολογικές εκδόσεις, επικεντρώθηκε στα:«Ἐκκλησία και Ἐσχατολογία», «Παναγιώτης Τρεμπέλας» και «Ἰωάννης Ζηζιούλας», σε βιβλία της σειράς «Εν Διαλόγω», και στα μουσικολογικά «Ὕμνοι τοῦ Πάθους καί τῆς Ἀνάστασης ἀπό ναούς τῆς ἀνατολικῆς Θεσσαλίας», «Ἡ τσιάι’σι λουλουντί... Τραγούδια καί σκοποί τῶν Ἑλλήνων Ρομά ἀπό τους Σοφάδες Καρδίτσας» και «Κατακαημένε Σκόπελε... Τραγούδια ἀπό την Σκόπελο».
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Χ. Σαμαράς, πρ. διευθυντής της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ», ενώ στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Στη στρογγυλή τράπεζα στη Λάρισα, εκτός από τον Διευθυντή της Ακαδημίας Π. Καλαϊτζίδη, συμμετείχαν οι:

Θωμάς Ψύρρας , Φιλόλογος, Συγγραφέας, ο οποίος στάθηκε στη σημασία και τη δυσκολία διεξαγωγής ειλικρινούς διαλόγου, χαρακτηρίζοντας την Ακαδημία και το έργο της ως μια σπάνια περίπτωση διαλογικής ετοιμότητας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία τεύχη του περιοδικού «Νέα Εστία» (Μάρτιος 2004, Μάρτιος 2005, Σεπτέμβριος 2009) με τις εισηγήσεις των συνεδρίων με θέμα «Θρησκεία και Λογοτεχνία» (Βόλος 2-3 Μαίου 2003 και 8-9 Φεβρουαρίου 2009), που συνδιοργάνωσε το γνωστό περιοδικό σε συνεργασία με την Ακαδημία του Βόλου, όπως επίσης και στην πρόσφατη έκδοση της ομιλίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στο London School of Economics, με τίτλο «Η Εκκλησία και η Οικονομική Κρίση».

Χρήστος Παπανικολάου , εικαστικός, ο οποίος τόνισε την αγωνία και την επιθυμία των ανθρώπων να συναντήσουν την αλήθεια της εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας ως έκπληξη τη δράση της Ακαδημίας, συμπέρασμα που προκύπτει από τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες του χώρου, καθόσον ο ίδιος επέλεξε να καταπιαστεί με τα θέματα «Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα», «Φύλο και θρησκεία – η θέση της γυναίκας στην εκκλησία» και την έκδοση «Ισλάμ και Φονταμενταλισμός, Ορθοδοξία και Παγκοσμιοποίηση».

Βάσω Γώγου και Απόστολος Μπάρλος, Εκπαιδευτές Ενηλίκων, Μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας για το Μάθημα των Θρησκευτικών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην εκδοτική δραστηριότητα της Ακαδημίας και επικεντρώθηκαν στο περιεχόμενο των βιβλίων «Και επί γης ειρήνη... Όραμα και Αίτημα για τους Λαούς και τις Χριστιανικές Εκκλησίες», με στόχο την ανάπτυξη θεολογικού προβληματισμού σχετικά με τη δημιουργία ενός «πολιτισμού της ειρήνης» και της σειράς «Εν Διαλόγω», κύριος στόχος της οποίας είναι να αναδείξει τη συμβολή, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις μιας νεότερης γενιάς ορθόδοξων (αλλά όχι μόνο) θεολόγων και στοχαστών, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος
Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά οι: Νίκος Νικολαϊδης (τσέλο), Θηρίμαχος Πάκας (φωνή), Ματθαίος Ρίζος (κιθάρα) και Κύρα Σαπλαχίδου (φλάουτο).
Τις εκδηλώσεις προετοίμασαν και υποστήριξαν οι συνεργάτες της Ακαδημίας, Τάνια Αβέλλα, Βαλίλα Γιαννουτάκη, Κλαίρη Νικολάου και Φιλοκτήμων Σταμόπουλος- Σαμαράς.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Βόλου και της Λάρισας

Για φωτογραφίες σύντομα στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας

Στο κανάλι μας στο Youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις στο Βόλο και στη Λάρισα μαγνητοσκοπημένες.

2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...
2018_04_26_Theo...

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

07 Δεκεμβρίου 2018
Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

Οργάνωση Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Έ...

Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα

25 Μαΐου 2018
Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην  Αθήνα

O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανε...

3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ...

09 Μαΐου 2018
3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ Μουσικολογίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολο...