Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας

0
0
0
s2sdefault

Αφιέρωμα του περιοδικού Journal of Eastern Christian Studies (1-4, 2017)

Το παρόν τετραπλό τεύχος του έγκριτου διεθνούς περιοδικού που ειδικεύεται στον ανατολικό Χριστιανισμό περιλαμβάνει τα κείμενα του συνεδρίου με θέμα «Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική παράδοση», το οποίο έλαβε χώρα στο Cluj-Napoca τον Μάιο του 2013 και διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER Cluj-Napoca), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη), την Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου (Σερβία), το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Ανδρέα (Μόσχα) και το Ευρωπαϊκό Forum Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες).

Στα κείμενα αυτά επιφανείς Ορθόδοξοι θεολόγοι και ερευνητές επιχειρούν, με αφετηρία συγκεκριμένα παραδείγματα από την εκκλησιαστική παράδοση, να εξετάσουν κριτικά τον συναφειακό χαρακτήρα της ορθόδοξης θεολογίας και συγκεκριμένα τη σχέση της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας με τη λογοτεχνία, την ερμηνευτική, την οικονομία και την πολιτική, καθώς και μια επανεξέταση βασικών πτυχών της νεοπατερικής σύνθεσης, της ευχαριστιακής θεολογίας, των ιερών κανόνων, της σεξουαλικότητας και της θεολογικής ανθρωπολογίας κ.ά.

Την έκδοση του εν λόγω τόμου επιμελήθηκαν οι Assaad Elias Kattan (Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster) και Radu Preda (Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών-INTER και Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca). Το συνέδριο στο Cluj-Napoca (2013) είναι το τρίτο στη σειρά που διοργανώνεται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων Ορθόδοξων Θεολογικών και Ινστιτούτων που συντονίζει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Προηγήθηκαν τα συνέδρια του Βόλου (2010 και 2012), ακολούθησε το συνέδριο στο Ελσίνκι (2015), ενώ στις 10-13 Μαΐου θα ακολουθήσει το συνέδριο του Βελιγραδίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός). Εκτός από τον παρόντα τόμο έχει επίσης εκδοθεί το συνέδριο του 2012 με θέμα «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός» από το γνωστό Ορθόδοξο περιοδικό St. Vladimir s Theological Quarterly (τχ. 3-4 του 2013), ενώ τον προσεχή Μάιο αναμένεται η έκδοση του τόμου από το συνέδριο του 2010 με θέμα «Νεο-πατερική σύνθεση ή Μετα-πατερική θεολογία;».

Δείτε τα Περιεχόμενα (στα αγγλικά)

Δείτε την Εισαγωγή (στα αγγλικά)

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ναρκισσισμός & αυτοθεματοπ...

Απρίλιος
Σάββατο
28
Δείτε περισσότερες πληροφορίες...
19:30 h

Ανακοινώσεις

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας : Ναρκισσισμός & αυτοθεματοποίηση, 28 Απριλί...

20 Απριλίου 2018
Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας : Ναρκισσισμός & αυτοθεματοποίηση, 28 Απριλίου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και η Πορεία Υγείας για τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ...

Εκδήλωση Λάρισα 19 Απριλίου: "Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις...

03 Απριλίου 2018
Εκδήλωση Λάρισα 19 Απριλίου: "Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου"

Παρουσίαση του έργου και των εκδόσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών...

Εκδήλωση Βόλος 18 Απριλίου: "Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις...

03 Απριλίου 2018
Εκδήλωση Βόλος 18 Απριλίου: "Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου"

Παρουσίαση του έργου και των εκδόσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών...

«Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;»

21 Νοεμβρίου 2017
«Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;»

Εργαστηριακή Συνάντηση του Προγράμματος Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά το...