Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Αφιέρωμα του περιοδικού Journal of Eastern Christian Studies (1-4, 2017)

Το παρόν τετραπλό τεύχος του έγκριτου διεθνούς περιοδικού που ειδικεύεται στον ανατολικό Χριστιανισμό περιλαμβάνει τα κείμενα του συνεδρίου με θέμα «Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική παράδοση», το οποίο έλαβε χώρα στο Cluj-Napoca τον Μάιο του 2013 και διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER Cluj-Napoca), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη), την Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου (Σερβία), το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Ανδρέα (Μόσχα) και το Ευρωπαϊκό Forum Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες).

Στα κείμενα αυτά επιφανείς Ορθόδοξοι θεολόγοι και ερευνητές επιχειρούν, με αφετηρία συγκεκριμένα παραδείγματα από την εκκλησιαστική παράδοση, να εξετάσουν κριτικά τον συναφειακό χαρακτήρα της ορθόδοξης θεολογίας και συγκεκριμένα τη σχέση της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας με τη λογοτεχνία, την ερμηνευτική, την οικονομία και την πολιτική, καθώς και μια επανεξέταση βασικών πτυχών της νεοπατερικής σύνθεσης, της ευχαριστιακής θεολογίας, των ιερών κανόνων, της σεξουαλικότητας και της θεολογικής ανθρωπολογίας κ.ά.

Την έκδοση του εν λόγω τόμου επιμελήθηκαν οι Assaad Elias Kattan (Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster) και Radu Preda (Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών-INTER και Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca). Το συνέδριο στο Cluj-Napoca (2013) είναι το τρίτο στη σειρά που διοργανώνεται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων Ορθόδοξων Θεολογικών και Ινστιτούτων που συντονίζει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Προηγήθηκαν τα συνέδρια του Βόλου (2010 και 2012), ακολούθησε το συνέδριο στο Ελσίνκι (2015), ενώ στις 10-13 Μαΐου θα ακολουθήσει το συνέδριο του Βελιγραδίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός). Εκτός από τον παρόντα τόμο έχει επίσης εκδοθεί το συνέδριο του 2012 με θέμα «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός» από το γνωστό Ορθόδοξο περιοδικό St. Vladimir s Theological Quarterly (τχ. 3-4 του 2013), ενώ τον προσεχή Μάιο αναμένεται η έκδοση του τόμου από το συνέδριο του 2010 με θέμα «Νεο-πατερική σύνθεση ή Μετα-πατερική θεολογία;».

Δείτε τα Περιεχόμενα (στα αγγλικά)

Δείτε την Εισαγωγή (στα αγγλικά)

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικ...

Ιανουάριος
Δευτέρα
14
Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας
18:00 h - 20:00 h

Ανακοινώσεις

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

07 Δεκεμβρίου 2018
Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

Οργάνωση Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Έ...

Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα

25 Μαΐου 2018
Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην  Αθήνα

O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανε...

3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ...

09 Μαΐου 2018
3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ Μουσικολογίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολο...