Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

Αφιέρωμα του περιοδικού Journal of Eastern Christian Studies (1-4, 2017)

Το παρόν τετραπλό τεύχος του έγκριτου διεθνούς περιοδικού που ειδικεύεται στον ανατολικό Χριστιανισμό περιλαμβάνει τα κείμενα του συνεδρίου με θέμα «Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική παράδοση», το οποίο έλαβε χώρα στο Cluj-Napoca τον Μάιο του 2013 και διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER Cluj-Napoca), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη), την Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου (Σερβία), το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Ανδρέα (Μόσχα) και το Ευρωπαϊκό Forum Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες).

Στα κείμενα αυτά επιφανείς Ορθόδοξοι θεολόγοι και ερευνητές επιχειρούν, με αφετηρία συγκεκριμένα παραδείγματα από την εκκλησιαστική παράδοση, να εξετάσουν κριτικά τον συναφειακό χαρακτήρα της ορθόδοξης θεολογίας και συγκεκριμένα τη σχέση της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας με τη λογοτεχνία, την ερμηνευτική, την οικονομία και την πολιτική, καθώς και μια επανεξέταση βασικών πτυχών της νεοπατερικής σύνθεσης, της ευχαριστιακής θεολογίας, των ιερών κανόνων, της σεξουαλικότητας και της θεολογικής ανθρωπολογίας κ.ά.

Την έκδοση του εν λόγω τόμου επιμελήθηκαν οι Assaad Elias Kattan (Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster) και Radu Preda (Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών-INTER και Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca). Το συνέδριο στο Cluj-Napoca (2013) είναι το τρίτο στη σειρά που διοργανώνεται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων Ορθόδοξων Θεολογικών και Ινστιτούτων που συντονίζει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Προηγήθηκαν τα συνέδρια του Βόλου (2010 και 2012), ακολούθησε το συνέδριο στο Ελσίνκι (2015), ενώ στις 10-13 Μαΐου θα ακολουθήσει το συνέδριο του Βελιγραδίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός). Εκτός από τον παρόντα τόμο έχει επίσης εκδοθεί το συνέδριο του 2012 με θέμα «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός» από το γνωστό Ορθόδοξο περιοδικό St. Vladimir s Theological Quarterly (τχ. 3-4 του 2013), ενώ τον προσεχή Μάιο αναμένεται η έκδοση του τόμου από το συνέδριο του 2010 με θέμα «Νεο-πατερική σύνθεση ή Μετα-πατερική θεολογία;».

Δείτε τα Περιεχόμενα (στα αγγλικά)

Δείτε την Εισαγωγή (στα αγγλικά)

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Μορφές χριστιανικών αφηγηματικ...

Μάιος
Πέμπτη
9
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει...

Νέες Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος
Τρίτη
31
Νέες εκδηλώσεις και συνέδρια της Ακαδημίας...

Ανακοινώσεις

Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο : Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογ...

18 Απριλίου 2019
 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο :  Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων:  Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο με...

Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

13 Μαρτίου 2019
Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Εκκλησία, Αναπηρία και Κοινωνία»

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με...

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή π...

08 Μαρτίου 2019
Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας Β’ Συνάντηση «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασί...

Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα»

01 Μαρτίου 2019
Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλί...