Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας
0
0
0
s2sdefault

με θέμα: « Αρχή και Εξέλιξη του Κόσμου και του Ανθρώπου με αναφορά στην Εξαήμερο του Μ. Βασιλείου»

Χαιρετισμός του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη

 

Στις 17-18 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, και στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχή και Εξέλιξη του Κόσμου και του Ανθρώπου με αναφορά στην Εξαήμερο του Μ. Βασιλείου», παρουσία του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με τη συνδρομή της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και αναλύθηκε μέσα από τη βιβλική μαρτυρία και τη θεολογική τεκμηρίωση του έργου του Μ. Βασιλείου «Εξαήμερος», πως η αρχή και η εξέλιξη τόσο του κόσμου όσο και του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο αναζήτησης για τον άνθρωπο. Επιπλέον, τονίστηκε πως η μαρτυρία αυτή ερμηνευμένη και επικαιροποιημένη από διακεκριμένους θεολόγους έρχεται να διαλεχθεί με τις απόψεις των ερευνητών από το χώρο της Φιλοσοφίας, της Γεωλογίας, της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, της Γενετικής, της Ιατρικής και της Βιοηθικής με σκοπό τη διεπιστημονική προσέγγιση του εν λόγω θέματος και την προσέγγιση καίριων ζητημάτων για την ύπαρξη του ανθρώπου.

Στην έναρξη του Συνεδρίου αναγνώστηκε μήνυμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου (το μήνυμα διαβάστηκε από τον Επικ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νικόλαο Ξιώνη), ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Απόστολος Νικολαϊδης, ο πρώην Πρύτανης και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Θεοδώρου (διαβάστηκε in abstentia από τον Επικ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Γλάρο) και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Το θέμα του συνεδρίου εισηγήθηκαν ειδικοί επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ από όλους τους εμπλεκόμενους γνωστικούς χώρους: βιβλικοί, πατερικοί και συστηματικοί θεολόγοι, φιλόσοφοι, θρησκειολόγοι, γεωλόγοι, αστρονόμοι, φυσιολόγοι, αστροφυσικοί, ανθρωπολόγοι, βιολόγοι, ανατόμοι, ψυχολόγοι, γενετιστές. Τυπικά ή άτυπα διεξήχθη στα στενά χρονικά όρια του Συνεδρίου ένας εποικοδομητικός επιστημονικός διάλογος, ο οποίος βοήθησε στην αποσαφήνιση των ορίων και της μεθόδου της κάθε επιστήμης και στην υπέρβαση αντιλήψεων που στο παρελθόν δημιουργούσαν προβλήματα, ιδιαίτερα αναφορικά με τη σχέση θεολογίας και επιστημών.

Το παρόν δελτίο τύπου βασίζεται εν μέρει στο αντίστοιχο που εκδόθηκε από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου πατήστε εδώ

Φωτογραφίες: Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής Αθηνών


2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...
2017_10_26_Inte...

 

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικ...

Ιανουάριος
Δευτέρα
14
Επιμορφωτικό σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας
18:00 h - 20:00 h

Ανακοινώσεις

Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα

25 Μαΐου 2018
Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην  Αθήνα

O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανε...

3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ...

09 Μαΐου 2018
3ο Διεθνὲς Μουσικολογικὸ καὶ Ἱεροψαλτικὸ Συνέδριο τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καὶ Μουσικολογίας

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολο...

Παρουσίαση της έκδοσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21...

08 Μαΐου 2018
Παρουσίαση της έκδοσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας»

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντιν...