Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας

0
0
0
s2sdefault
Διεθνές Σεμινάριο με θέμα  «Θρησκεία και Παγκόσμιος Πολίτης»

Με τη συμμετοχή του επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ. Νικολάου Ασπρούλη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Αυγούστου στο Λονδίνο, διεθνές επιστημονικό σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Center for the Study of Religion and Conflict του Arizona State University, με σκοπό τη μελέτη του θέματος «Θρησκεία και Παγκόσμιος Πολίτης». Σύμφωνα με το σκεπτικό του σεμιναρίου, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης βρίσκονται σε ένταση με διάφορα εθνικιστικά κινήματα και αντιλήψεις ανά τον κόσμο. Η ένταση αυτή αντικατοπτρίζεται σε επίπεδο τοπικό και στις συζητήσεις σχετικά με μια σειρά από θέματα όπως το εμπόριο, η μετανάστευση, η τρομοκρατία και ο πόλεμος. Η πρόσφατη πολιτική ρητορική και οι εκλογές, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ειδικότερα, αποτελούν την επιτομή της σύγκρουσης μεταξύ των παγκόσμιων και εθνικιστικών αντιλήψεων. Σε μια τέτοια στιγμή, είναι επείγον να έρθουν στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με την ηθική ευθύνη πέρα από τα εθνικά σύνορα, καθώς και στο εσωτερικό τους. Η θρησκεία -ως μια δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει ή να ενισχύσει το έθνος-κράτος και η οποία μπορεί να υπογραμμίσει ή να περιορίσει τη σημασία της ηθικής ευθύνης, παραμένει συχνά ένα φαινόμενο που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «παγκόσμιο πολίτη» και των θεμάτων που σχετίζονται με αυτόν.  Στο πλαίσιο αυτό το σεμινάριο επεχείρησε να διερευνήσει τον τρόπο που η παγκοσμιοποίηση αλλάζει τον χαρακτήρα, την προοπτική και την ηθική ευθύνη της ιδιότητας του πολίτη, με ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της θρησκείας στην διευκόλυνση ή την παρεμπόδιση των ηθικών επιδιώξεων και των πολιτικών ενεργειών σε παγκόσμια κλίμακα.


Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: Linell Cady, Καθηγήτρια Θρησκευτικών Σπουδών του Arizona State University (Η.Π.Α.), και Διευθύντρια του Center for the Study of Religion and Conflict του ίδιου Πανεπιστημίου ( “Global Citizenship and Religion: Setting the Stage”), Λόρδος Bhikhu Parekh, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Hull and Westminster (Ηνωμένο Βασίλειο), (“Ethics and Religion in an Interdependent World: Dilemmas of Global Citizenship”), Maleiha Malik, King’s College London, (“Regulating Religious Diversity in an Age of Migration: The UK Experience”), Anthony Lang, University of St Andrews, (“Religion, Responsibility and Global Citizenship”), John Carlson, Καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών, Arizona State University, (“The Case against the Case against Humanitarian Military Intervention”), Aidan Hehir, University of Westminster, (“What ‘Responsibility’ Do States Have to Protect Human Rights Abroad? The Case for Utopian Realism”), Erin Wilson, University of Groningen (Netherlands), (“Secularism, Global Justice and the Politics of Global Citizenship”) κ.ά.

Ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης μίλησε με θέμα “Personhood as ‘Glocal Citizenship’: Its Christian Roots and the Challenge of the Immigrant Crisis”.

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρ. Ασπρούλη πατήστε εδώ.

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις ...

Φεβρουάριος
Τετάρτη
28
Προσεχώς θα ανακοινωθούν ημερομηνίες νέων...

Ανακοινώσεις

«Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;»

21 Νοεμβρίου 2017
«Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;»

Εργαστηριακή Συνάντηση του Προγράμματος Ορθοδοξία και Επιστήμες ανά το...

Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;

30 Σεπτεμβρίου 2017
Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;

Τι έχει να προσφέρει η θεολογία στις θετικές επιστήμες;Βόλος, συνεδρια...

Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;

31 Αυγούστου 2017
Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;

Εδώ και μήνες διεξάγεται με πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών...

Σεμινάριο : A Summer School On Ibadism: "Understanging Diversity Within Isl...

29 Ιουνίου 2017
Σεμινάριο : A Summer School On Ibadism: "Understanging Diversity Within Islam"

 Ο Τομέας Διαθρησκειακών Σπουδών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλο...