Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας

0
0
0
s2sdefault
Φωτογραφία από την Εκδήλωση

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

Στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, το πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Παράδοση. Μια άβολη σχέση;» το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το συνέδριο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με γενικό τίτλο «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο», το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, υπό τη διεύθυνση του Υπεύθυνου Ερευνητή του Προγράμματος, Δρ. Ευθύμιου Νικολαΐδη, με την χρηματοδότηση του Templeton World Charity Foundation.

Το πρώτο αυτό συνέδριο εστίασε στην ίδια τη φύση του διαλόγου μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Σήμερα η Ορθοδοξία μοιράζεται ενίοτε διαφορετικές θέσεις απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία, όπως έχουν σχηματισθεί μέσα από Πατερικά κείμενα, έργα θεολόγων και άλλων λογίων, αλλά και τις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες. Από την άλλη, η επιστήμη σήμερα βρίσκεται περισσότερο ίσως από ποτέ αντιμέτωπη με κρίσιμα και άβολα ερωτήματα που αφορούν το νόημα της ζωής και τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν να ορίσει τα πρότυπα της σημερινής σχέσης επιστήμης-θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων τόσο στις θετικές επιστήμες όσο και στη θεολογία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος (Χατζηνικολάου), Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος (Γρινιεζάκης), Δρ. Ευθύμιος Νικολαϊδης (Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, Ελλάδα), Δρ. Aristotle Papanikolaou (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), Δρ. Sergey Horujy (Μόσχα, Ρωσία), Δρ. Βασίλειος Μακρίδης (Erfurt, Γερμανία), Δρ. Nina Dimitrova (Βουλγαρία), π. Doru Costache (Αυστραλία), Δρ. Αθανάσιος Παπαθανασίου (Ελλάδα), Christopher Knight (Ηνωμένο Βασίλειο), Δρ. Ronald Numbers (Viscosin, ΗΠΑ), π. Ioan Chirila (Cluj-Napoca, Romania), Δρ. Δημήτριος Κυριαζής (Ελλάδα), Δρ. Gayle Woloschak (Σικάγο, ΗΠΑ), π. Βασίλειος Θερμός (Ελλάδα), Δρ. Stoyan Tanev (Δανία), Δρ. Alexei Bodrov (Μόσχα, Ρωσσία), κ.ά.

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης μίλησε με θέμα «Η αμφίσημη σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και επιστημών υπό το φως της εκκρεμούσας συζήτησης μεταξύ Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας». Σύμφωνα με την εισήγηση του Δρ. Καλαϊτζίδη, η κυρίαρχη ορθόδοξη αντίληψη για τη σχέση της Ορθοδοξίας με τις επιστήμες υποστηρίζει ότι η πρώτη δεν ήταν ποτέ σε αντίθεση με τις επιστήμες, και ότι η Ορθοδοξία ήταν πάντα ανοικτή απέναντι στην επιστημονική έρευνα και την πρόοδο. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική θεώρηση της συνάντησης μεταξύ της Ορθοδοξίας και των επιστημών την εποχή του Διαφωτισμού, καθώς και η στάση πολλών Ορθοδόξων απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα από κρίσιμα ζητήματα, όπως η χρήση της ιστορικο-κριτικής μεθόδου στις βιβλικές και θεολογικές επιστήμες, τα βιοηθικά ζητήματα, η θεωρία της εξέλιξης, ή σε ερωτήματα που αφορούν στο φύλο και τη σεξουαλικότητα, μας προσκαλούν σε μια επανεκτίμηση και μια περισσότερο κριτική και ισορροπημένη αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της Ορθοδοξίας και των επιστημών, καθώς και σε μια ειλικρινή συζήτηση των προβλημάτων που αυτή η σχέση συνεπάγεται. Με την εισήγησή του ο Διευθυντής της Ακαδημίας επιδίωξε να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση από την ερμηνευτική οπτική του διαλόγου μεταξύ Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας που φαίνεται ότι ακόμη εκκρεμεί.

Για να διαβάσετε τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://project-sow.org/

Αναζήτηση

Μια εξαιρετική εμπειρία έζησε το Σάββατο 8/4, δωδεκαμελής ομάδα νέων ΡΟΜΑ, οι ΡΟΜΑΛΕΟΙ, από το...
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Τομέας Μελέτης της χειρόγραφης παράδοσης της Καινής Διαθήκης)...

κατάλογος Βιβλιοθηκών

Αναζητήστε το βιβλίο που ψάχνετε στις συλλογές της Ι.Μ.Δημητριάδος

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Διαβάστε online τα βιβλία της Ορθόδοξης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης μας