Δελτία τύπου

Ενημερωθείτε με τα νέα της Ακαδημίας

0
0
0
s2sdefault

Στις 27 Ιουνίου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Antonio Tajani, διοργάνωσε συνάντηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης – Προβληματισμοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025», στην οποία έλαβαν μέρος εκπροσώποι από τις χριστιανικές, ιουδαϊκές και ισλαμικές κοινότητες της Ευρώπης. Η υψηλού επιπέδου αυτή συνάντηση υπήρξε απόρροια των πρόσφατων ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την περαιτέρω προώθηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών καθώς και της Λευκής Βίβλου που εκδόθηκε το 2017 για το μέλλον της Ευρώπης

Όσον αφορά στις Εκκλησίες της Ευρώπης, αυτές έχουν ιδιαίτερα εμπλακεί στη σχετική συζήτηση, όπως είναι φανερό και από την Ανοικτή Επιστολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK) με τίτλο «What future for Europe?» αλλά και την επικείμενη συνάντηση της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης στο Βατικανό με θέμα «(Re)Thinking Europe».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για τον διάλογο με τις διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις, όπως η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuiness σχολίασαν τη στάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο μέλλον της σε αβέβαιους και άστατους καιρούς, κάνοντας λόγο για τον ρόλο των θρησκευτικών κοινοτήτων στην περαιτέρω εμπέδωση της ενότητας μεταξύ των λαών της Ευρώπης, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans υπογράμμισε τον ευρύτερο και όχι μόνο οικονομικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ, ανέφερε, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεννόησης μέσω της ακρόασης ανθρώπων με τους οποίους συμφωνείτε καθώς επίσης και με εκείνους με τους οποίους διαφωνείτε.

Στις δυο στρογγυλές τράπεζες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω συνάτησης, εκπρόσωποι θρησκευτικών παραδόσεων συζήτησαν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich, Πριμάτος της

Καθολικής Εκκλησίας του Λουξεμβούργου, υπεραμύνθηκε ενός νέου οράματος για την Ευρώπη και τόνισε ότι η πλήρης δυναμική των συνθηκών θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του νέου ευρωπαϊκού ονείρου.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) Επίσκοπος Christopher Hill μίλησε για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, γεγονός που θα βοηθήσει στην υπέρβαση της απογοήτευσης που κυριαρχεί απέναντι στην Ευρώπη τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ των Εκκλησιών.

Μέσα από την ποικιλομορφία των χριστιανικών και ευρύτερα των θρησκευτικών παραδόσεων, των ακαδημαϊκών και των εκπροσώπων της ΕΕ που παραυρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι η συμβολή των θρησκειών είναι απαραίτητη στην εμφύσηση μιας «ψυχής για την Ευρώπη», καθώς και στην προοπτική μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία συνδέουν δεσμοί δυνατότεροι από αυτούς της πολιτικής και της οικονομίας.

Μεταξύ των εκπροσώπων των θρησκευτικών παραδόσεων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich, Πριμάτος των Καθολικών στο Λουξεμβούργο, η Επίσκοπος Irja Askola, Επίσκοπος του Ελσινκίου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φιλανδίας, ο κ. Albert Guigui, Αρχιραβίννος των Βρυξελλών, Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Ραβίννων, ο Επίσκοπος Christopher Hill, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Εκκλησία της Αγγλίας), ο κ. Khalid Hajji, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Μαροκινών Ουλεμά και πρόεδρος του Φόρουμ των Βρυξελλών «Wisdom and World Peace», και ο Επίσκοπος Tamas Fabiny, της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Ουγγαρία. Εκ μέρους των Ορθοδόξων μίλησε ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ο Δρ. Καλαϊτζίδης στη σύντομη παρέμβασή του επεχείρησε μια σύντομη αποτίμηση της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη η τελευταία να κατανοηθεί πέρα από την κυρίαρχη θεώρησή της ως πρωταρχικά οικονομικής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό οι κοινές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη, οι οποίες και ανάγονται στη χριστιανική πολιτισμική κληρονομιά, οφείλουν να επανέλθουν στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Στην ομιλία του ο Διευθυντής της Ακαδημίας

Θεολογικών Σπουδών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της αλληλεγγύης ως βιβλικής κατηγορίας, η οποία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαίων πολιτών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης, αν δεν προηγηθεί μια σε βάθος συζήτηση για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε δείτε στο επίσημο δελτίο τύπου της ΚΕΚ από όπου και ελήφθησαν πληροφορίες για το παρόν ενημερωτικό σημείωμα.

Για να διαβάσετε την παρέβαση του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (στα αγγλικά), πατήστε εδώ

2017_07_08_01_p...
2017_07_08_01_p...
2017_07_08_01_p...
2017_07_08_01_p...

Φωτογραφία Συνεδρίου
0
0
0
s2sdefault

Μπολόνια, Ιταλία, 18-22 Ιουνίου, 2017

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 18 έως 22 Ιουνίου 2017, στη Μπολόνια της Ιταλίας, το ιδρυτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών. Η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού είχε ως κύριο στόχο την παρουσίαση της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η οποία τελώντας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκει να αποτελέσει μια ερευνητική πλατφόρμα με επίκεντρο το φαινόμενο της θρησκείας, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των επιμέρους δικτύων που ασχολούνται με την προβληματική αυτή, εν όψει μάλιστα της προετοιμασίας του πρώτου συνεδρίου της Ακαδημίας τον Μάρτιο 2018. Στο συνέδριο, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Fondazione per le scienze religiose Giovanni XXIII, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1000 Καθηγητές Πανεπιστημίου, θεολόγοι, θρησκειολόγοι, ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται με τις εκφάνσεις του φαινομένου της θρησκείας στην Ευρώπη, οι οποίοι σε επιμέρους θεματικά σεμινάρια και διαλέξεις, παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνάς τους.


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συμμετείχε στο συνέδριο αυτό με τη διοργάνωση ή τη συνδιοργάνωση τριών αυτόνομων σεμιναρίων:

0
0
0
s2sdefault

Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2017, το Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, φιλοξένησε ομάδα Ορθοδόξων θεολόγων και ποιμένων, οι οποίοι προσκλήθηκαν να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, όπως αυτή προσεγγίζεται από την επιστήμη και το φυσικό δίκαιο, τη θεολογική ανθρωπολογία, τα ανακύπτοντα νομικά ζητήματα, την ψυχολογία και την ποιμαντική μέριμνα. Η συνάντηση αυτή υπήρξε αφορμή για τους ακαδημαϊκούς και τους ποιμένες να μοιραστούν εμπειρίες σε μία συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορούν να ανταποκριθούν στα επίκαιρα ποιμαντικά προβλήματα, παραμένοντας πιστές στον Χριστό, το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση. Ο διάλογος ήταν εγκάρδιος και καρποφόρος, ενώ προσέφερε σε καθέναν από τους συμμετέχοντες «τροφή για σκέψη» στο συνεχιζόμενο έργο και τη διαρκή διακονία.

0
0
0
s2sdefault

Από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου τη χρονιά αυτή εορτάζονται τα 500 χρόνια από την έναρξη της Μεταρρύθμισης του Λουθήρου. Λεπτομερές χρονικό της βαρυσήμαντης επίσκεψης του Παναγιωτάτου δημοσιεύεται στο ιστολόγιο «Φως Φαναρίου»: http://fanarion.blogspot.de/2017/06/29-2-2017.

Φωτογραφία από την εκδήλωση
0
0
0
s2sdefault

Επιμέλεια Παντελής Καλαϊτζίδης - Νικόλαος Ασπρούλης


 
Εκδοτική Δημητριάδος
Βόλος, 2016


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στην Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο: Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική. Σύναξις Ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος. Στην στρόγγυλη τράπεζα έλαβαν μέρος οι π. Ιωάννης Χρυσαυγής Δρ. Θεολογίας, Αρχιδιάκονος Οικουμενικού Πατριαρχείου, Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Φωτογραφία από την παρουσίαση
0
0
0
s2sdefault

Ed. By Christine Chaillot, Forward by His All Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew I, Volos Academy Publications, 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση στην Ελλάδα της αγγλόφωνης έκδοσης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο The Dialogue Between Eastern Orthodox and Oriental Orthodox Churches:

Εξώφυλλο Προγραμματος 2016-2017
0
0
0
s2sdefault

Η  θεολογική ερμηνευτική, ο λόγος του Θεού και ο σύγχρονος κόσμος

H ερμηνευτική βρίσκεται εξ ορισμού στο επίκεντρο της όλης στοχαστικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Κάθε άνθρωπος αποπειράται, με ποικίλες μεθόδους, την ερμηνευτική προσέγγιση και τον ορισμό της πραγματικότητας που τον περιβάλλει. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή εποπτεία του εκάστοτε χωροχρόνου (παρελθόν και παρόν), αλλά και να μπορέσει να συλλάβει το βαθύτερο υπαρξιακό νόημα και την αλήθεια του ύπαρξής του, επιδιώκοντας τελικά να προσεγγίσει ερμηνευτικά την ανοικτότητα του μέλλοντος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατατρύχεται από τον πόθο να ερμηνεύσει και ο,τιδήποτε ενδέχεται να υπάρχει επέκεινα της περιβάλλουσας αυτόν πραγματικότητας, ό,τι υπερβαίνει, δηλαδή, τις αισθήσεις και την εμπειρία του, επιχειρώντας να ικανοποιήσει μια έμφυτη τάση προς την αναζήτηση της έσχατης αλήθειας. Έτσι διαμορφώνεται ένα τριγωνικό σχήμα θεώρησης, το οποίο απαρτίζεται από τρείς κορυφές, τον Θεό, τον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα κόσμο. Πρόκειται ακριβώς για το πλέγμα σχέσεων όπου συχνά λαμβάνει χώρα η

Hμερολόγιο Εκδηλώσεων

Ανακοινώσεις

Σεμινάριο : A SUMMER SCHOOL ON IBADISM: "UNDERSTANDING DIVERSITY WITHIN ISL...

29 Ιουνίου 2017
Σεμινάριο : A SUMMER SCHOOL ON IBADISM: "UNDERSTANDING DIVERSITY WITHIN ISLAM"

 Ο Τομέας Διαθρησκειακών Σπουδών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπ...

Αναβολή της διάλεξης του κ. Charles Taylor

24 Μαΐου 2017
Αναβολή της διάλεξης του κ. Charles Taylor

Αγαπητοί φίλοι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Θα θέλαμε ν...